Zonnestroom panelen langs wegen: Doen Kabinet! zegt Holland Solar

17/12/2010 14:20

Stichting De Koepel

PERSBERICHT

Schitterende zonnestroom panelen langs de wegen: gewoon doen!

De Tweede Kamer wil dat alle nieuwe geluidsschermen (170 kilometer) in Nederland worden voorzien van energieopwekkende technieken. Daarover nam zij een motie aan afgelopen dinsdag. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie omarmde dit verzoek van de kamer. Daarbij wist hij te melden dat dit geen zonnestroom kon worden omdat deze techniek oogverblindend zou zijn voor automobilisten.

De brancheorganisatie voor zonne-energie Holland Solar vindt juist dat zonnestroom een zeer voor de hand liggende techniek is. Holland Solar is daarom blij met dat de minister gaat zorgen dat geluidschermen worden ingezet voor energieopwekking. Amelie Veenstra (beleidsmedewerker van Holland Solar) stelt dat zonnestroom inderdaad een schitterende techniek is, die Nederland zal helpen om CO2 doelstellingen te halen. Zonnepanelen lenen zich bij uitstek voor energieopwekking op geluidsschermen: simpel, stil en gemakkelijk in te passen. Bovendien is zonnestroom snel en ruim leverbaar en zal zeker 30 jaar stroom opleveren. Het heeft daarom een zeer interessant terugverdienmodel voor de langere termijn, wat kansen biedt voor o.a. groenfondsen.

Er is met zonnestroom op geluidsschermen al ervaring opgedaan, en er zijn nooit meldingen gemaakt van hinderende schitteringen van de zonnepanelen zelf, weet Amelie Veenstra te melden. Dennis Gieselaar, directeur van het bedrijf Oskomera Solar Power Solutions en bestuurslid van Holland Solar, benadrukt dat hier nooit problemen mee zijn geweest. De branche heeft allang het probleem van hinderlijke weerspiegeling opgelost door glas van speciale kwaliteit te gebruiken. Dit vangt zoveel mogelijk licht in en reflecteert juist minimaal. Dit verhoogt ook nog eens het rendement. Ook heeft de branche aan slimme beveiligingen bedacht om vandalisme of diefstal te voorkomen bij toepassing op geluidsschermen.

Veenstra vindt het daarom ook uitermate zorgwekkend dat de minister zich zo tegen de zonnestroom techniek uitspreekt. Ten slotte is het een innovatieve groeiende branche met veel groene banen, die zich inzet voor een duurzame toekomst in Nederland. "Het vol leggen van de geluidsschermen van Nederland met PV techniek zou voor deze branche een prima invulling zijn voor de Greendeal: zo ontstaat meer volume en gaat de KWh prijs voor zonnestroom zakken. Hiermee maken we meters richting EU doelstellingen, precies wat de minister wil", aldus Amelie Veenstra. "Bovendien kan Rijkswaterstaat hiermee prachtig invulling geven aan haar eigen duurzame doelstellingen, zoals het duurzaam inkopen en CO2 reductie".

De stroom kan worden geleverd aan de aangrenzende gebouwen en ingevoed worden aan het stroomnet tegen redelijke en vaste rendementen. Een andere optie is om de stroom te benutten voor warmtepompen die in samenwerking met koude warmte opslag het wegdek en de omringende gebouwen kunnen verwarmen. Dit zou een interessante besparing op de gladheidsbestrijding kunnen opleveren en verzekeraars minder uitkeringen aan autoschade op kunnen leveren.

De leden van Holland Solar gaan daarom graag in gesprek met de Minister Verhagen, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu om passende oplossingen te vinden voor deze opgaaf. Holland Solar ziet een schitterend blauw randje langs de Nederlandse wegen komen! Voor meer info: Amelie Veenstra 06 10 15 15 53.





http://www.hollandsolar.nl