Vrije Universiteit Amsterdam

Meten van ziekteprogressie bij multipele sclerose


* Startdatum: 17-12-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Measuring disease progression in MS: do patients' and physicians' perspectives match?


* Spreker: J.J. Kragt


* Promotor: prof.dr. B.M.J. Uitdehaag prof.dr. C.H. Polman


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Om mensen met multipele sclerose (MS) een bepaalde tijdsperiode te kunnen volgen is het nodig een goed meetinstrument te hebben waarmee het ziekteverloop gemeten kan worden. Uit het onderzoek van Jolijn Kragt blijkt dat meetinstrumenten die vanuit het perspectief van de patiënt meten andere informatie geven dan meetinstrumenten die vanuit het perspectief van de dokter meten. De conclusie van Kragt is dan ook dat deze meetinstrumenten samen gebruikt moeten worden.

Bij het meten van de progressie van MS worden verschillende testen (meetinstrumenten) gebruikt. Kragt beschreef de samenhang tussen verschillende meetinstrumenten op een tijdstip en veranderingen in de loop van de tijd. Met name keek zij in hoeverre instrumenten die vanuit het perspectief van de dokter meten overeenkomen of juist verschillen van instrumenten die meer vanuit het perspectief van de patiënt kijken.

Kragt concludeert dat sommige veranderingen alleen gemeten worden door dokters zonder dat patiënten deze veranderingen bemerken, en sommige veranderingen worden alleen ervaren door de patiënten zonder dat dokters deze veranderingen meten. Meetinstrumenten vanuit het perspectief van de patiënt geven daarom andere informatie dan meetinstrumenten die vanuit het perspectief van de dokter meten. Deze meetinstrumenten moeten dus samen gebruikt worden.

De meetinstrumenten die Kragt onderzocht zijn de EDSS (gestandaardiseerd neurologisch (=lichamelijk) onderzoek, gecombineerd met loopvermogen), de MSFC (drie kwantitatieve vaardigheidstesten die hand-, loop- en cognitieve functies testen), de GNDS (gestandaardiseerd interview met de patiënt) en de MSIS-29 (vragenlijst naar de impact van MS op het dagelijks leven).

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam