Trefwoorden: zuivelproducten, metabole risicofactoren, metabool
syndroom
Promotie mw.drs. Leonie E.C. van Meijl
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Promotor: prof.dr.ir. R.P. Mensink.
Titel: "The role of dairy products and constituents in metabolic risk
management"
Vrijdag 17 december 2010, 14.00 uur
Het metabool syndroom is een combinatie van verschillende
risicofactoren voor hart- en vaatziekten. In dit project hebben we de
effecten van zuivelproducten op deze risicofactoren bestudeerd bij
proefpersonen met overgewicht. Op de langere termijn blijkt dat
consumptie van halfvolle zuivelproducten de systolische bloeddruk (de
bovendruk) verlaagt, maar geen positieve effecten heeft op andere
risicofactoren. Op de korte termijn heeft melk negatieve effecten op
het vetgehalte in het bloed direct na een maaltijd, maar positieve
effecten op het glucosegehalte. Verder onderzoek moet aantonen of deze
bevindingen ook gelden voor andere zuivelproducten, andere
hoeveelheden, of andere populaties.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University