Maastricht University

Trefwoorden: kanker, darmkanker, rood vlees, nitrosamines, N-nitroso verbindingen

Promotie drs. Dennie G.A.J. Hebels
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: prof.dr. J.C.S. Kleinjans. Co-promotores: dr. T.M.C.M. de Kok; dr. L.G.J.B. Engels, Orbis MC Sittard.
Titel: "Toxicogenomic Responses to N-Nitroso Compound Exposure in Relation to Human Colorectal Cancer Risk"
Donderdag 16 december 2010, 10.00 uur

In dit onderzoek wordt aangetoond dat een dieet met veel rood vlees leidt tot veranderingen in de activiteit van genen in de darm die het risico op darmkanker kunnen verhogen. Dat kan verklaren waarom de inname van rood vlees al jaren in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van darmkanker. Verondersteld werd dat rood vlees een groep stoffen, nitrosamines genaamd, in de darm zou verhogen en dat die stoffen vervolgens de genactiviteit zouden beïnvloeden. Dit blijkt niet zo te zijn, rood vlees verhoogde de vorming niet. De aanwezige nitrosamines brachten wel kankerverwekkende veranderingen in de genactiviteit teweeg, maar deze veranderingen zijn dus niet direct aan het eten van rood vlees te wijten.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.