Ingezonden persbericht
CONO Kaasmakers zet Kringloop-Kompas in voor duurzamere zuivel
Kringloop-Kompas maakt invloed op aarde door melkveehouders meetbaar
Westbeemster, 14 december 2010 - CONO Kaasmakers, het bedrijf achter onder andere Beemster kaas, introduceert het Kringloop-Kompas. Met dit kompas kunnen melkveehouders de milieu-impact van hun melkveebedrijf meetbaar maken en nog bewuster duurzame melk produceren.
Het Kringloop-Kompas is een nieuwe stap in het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Caring Dairy bestaat uit Blije koeien, Blije boeren en Blije aarde. Het Kringloop-Kompas maakt de pijler 'Blije aarde' meetbaar.
CONO Kaasmakers introduceerde dit meetinstrument tijdens een speciale Blije aarde Dag in Broek in Waterland. Tijdens deze dag gaven toonaangevende sprekers hun visie op kringlooplandbouw. Een van de sprekers was prof.dr. Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit Utrecht.
Doelgericht
"Het is belangrijk dat grote zuivelorganisaties als CONO Kaasmakers hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van instrumenten zoals het Kringloop-Kompas", zegt prof.dr. Herman Wijffels. "Het is een volgende stap in het verduurzamen van de melkveehouderij in Nederland. Inzicht is de basis voor gedragsverandering en inzicht is precies wat dit meetinstrument melkveehouders biedt. Het bijzondere aan het Kringloop-Kompas is, dat het zich richt op doelen en niet op maatregelen. Veehouders houden daarmee de flexibiliteit om hun eigen pad naar een duurzame bedrijfsvoering uit te stippelen. CONO Kaasmakers is voor veel veehouders een belangrijke partner. Het feit dat deze organisatie heeft meegeholpen aan de ontwikkeling is van groot belang voor het slagen van het Kringloop-Kompas."
Kringloop sluiten
Het doel van het Kringloop-Kompas is om de kringloop op het veehouderijbedrijf zo veel mogelijk te sluiten door optimaal gebruik te maken van wat de natuur biedt. Door een duurzame manier van werken kunnen melkveehouders duurzame melk produceren en een positieve bijdrage leveren aan het Beemster-landschap en de kwaliteit van het drinkwater. Bovendien kunnen ze helpen bij het tegengaan van klimaatverandering door bijvoorbeeld minder energieverbruik tijdens het melken, maar ook door het zelf opwekken van energie uit mest, wind of zon. En door koeien meer gras van het eigen land te laten eten, hoeft de boer minder voer aan te kopen. Ook kan hij werken aan een optimaal dierenwelzijn, waardoor de koeien ouder worden en hun ecologische 'footprint' wordt verkleind. Al deze aspecten en meer worden meegenomen in het Kringloop-Kompas van een melkveehouder. Het kompas geeft hiermee inzicht in de mogelijkheden die een veehouder heeft om de impact van zijn bedrijf op landschap en milieu nog kl
einer te maken.
Caring Dairy-workshops
Na de introductie gaan bijna vijfhonderd melkveehouders met het meetinstrument aan de slag. Tijdens workshops die georganiseerd worden in het kader van het Caring Dairy-programma, bespreken veehouders het Kringloop-Kompas en hun score met collega-veehouders en een expert. Zo zien melkveehouders met welke maatregelen zij de milieu-impact van hun bedrijf kunnen verminderen.
Samenwerking
Beemster voelt zich verantwoordelijk voor de boeren, de koeien en de natuur in de Beemster-polder. Het Kringloop-Kompas is onderdeel van het Caring Dairy-programma (Zuivel met Zorg) en heeft als doelstelling het optimaliseren van de keten: van koe tot kaas. Aan Caring Dairy doen bijna vijfhonderd CONO-melkveehouders mee, die samen voor meer dan 25.000 koeien zorgen. Het Caring Dairy-programma is ontwikkeld samen met specialisten van Wageningen Universiteit en met advies van het Wereldnatuurfonds, Solidaridad en de Stichting Natuur en Milieu. Voor het Kringloop-Kompas wordt samengewerkt met Duurzaam Boer Blijven en CLM.
###
CONO Kaasmakers
CONO Kaasmakers, de coöperatie achter Beemster kaas, heeft de ambitie om de lekkerste en duurzaamste kaas te maken. Het bedrijf introduceerde in 2002 als eerste in Europa premies voor melkveehouders die hun koeien buiten laten grazen. Sinds 2008 werkt de coöperatie samen met ijsmakers Ben & Jerry's aan het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Daarmee werkt de coöperatie aan het verduurzamen van de keten van koe tot kaas. Zij trekt hierbij op met ketenpartners, zoals melkveehouders en transporteurs. Het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy staat voor Blije koeien, Blije boeren en een Blije aarde. Binnen Caring Dairy bepalen veehouders zelf hoe ze hun eigen melkveebedrijf verduurzamen. De nadruk ligt daarbij op de vijf belangrijkste aspecten voor de Nederlandse melkveehouderij: bedrijfseconomie, landschap, arbeidsomstandigheden, energieverbruik en dierenwelzijn. De vijfhonderd veehouders van de coöperatie leveren jaarlijks 315 miljoen kilogram melk. CONO Kaasmakers maakt jaarlijks 28
miljoen kilo kaas.
CLM
CLM Onderzoek en Advies is een onafhankelijk adviesbureau op het grensvlak van landbouw, voedsel, natuur en platteland. CLM heeft brede inhoudelijke expertise, gevoel voor proces en inzicht in communicatie. Opdrachtgevers zijn overheden, bedrijven en non-profitorganisaties. 25 gedreven professionals werken aan vernieuwende projecten en praktische instrumenten. CLM slaat een brug tussen beleid, praktijk en wetenschap. Belangrijke informatiebron is het eigen praktijknetwerk van 250 boeren en tuinders. Voor meer informatie:http://www.clm.nl.
Duurzaam Boer Blijven
Onder de titel 'Duurzaam Boer Blijven' werken ETC Adviesgroep, Boerenverstand en Dirksen Management Support aan het verder ontwikkelen van een duurzame melkveehouderij in Nederland. Meer informatie vindt u op: www.duurzaamboerblijven.nl.