Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Scherpere richtlijnen voor aanbod U-pas
De gemeente heeft nadere richtlijnen vastgesteld voor het gebruik van de U-pas. Het aanbod van activiteiten en producten wordt scherper afgestemd op het doel: participatie. Met de U-pas kunnen inwoners met een laag inkomen gratis of tegen korting meedoen aan sportieve, culturele en recreatieve activiteiten.

De gemeente wil met de U-pas het meedoen in de maatschappij stimuleren. Het aanbod wordt opnieuw bekeken volgens deze doelstelling. Dat betekent dat de nadruk komt te liggen op activiteiten met continuïteit, zoals een cursus of lidmaatschap van een vereniging. Eénmalige activiteiten zoals een filmbezoek blijven wel in het aanbod, maar worden minder. Verder is er nu één systematiek vastgesteld voor de hoogte van de kortingen en vergoedingen. Aanbieders uit eenzelfde categorie (cultuur, sport of recreatie) krijgen dezelfde vergoeding op de korting die zij verlenen.

Het aantal bestaande armoederegelingen die gekoppeld zijn aan de pas blijft in stand. Brugklassers kunnen een gratis computer aanvragen via de CompU4school regeling, met School¤xtra is het mogeliijk voor ouders om schooluitstapjes van hun kinderen te financieren en U-pashouders kunnen zich verzekeren via de collectieve verzekering van de gemeente. Sinds enkele jaren hebben bijna veertigduizend Utrechters een U-pas. De gemeente besteedt jaarlijks ¤2 miljoen aan de U-pas. Dit budget blijft gehandhaafd. Hiervan is ¤1,6 miljoen besstemd voor de kortingen op activiteiten. De rest van het geld wordt vooral besteed aan de jaarlijkse pasgids, magazines (waarin de activiteiten staan) en organisatie. De inkomensgrens voor de pas blijft vooralsnog 125% van het wettelijk minimum loon, in afwachting van de plannen van het kabinet voor het minimabeleid.

De U-pas is zestien jaar geleden in het leven geroepen om maatschappelijke participatie van minima te bevorderen. Inwoners met een smalle beurs mogen niet belemmerd worden in het meedoen met sport, cultuur en uitstapjes. In de loop der tijd is de U-pas uitgegroeid tot een veelgebruikt product Meer dan achthonderd aanbieders als muziekscholen, zwembaden en bioscopen verstrekken samen met de gemeente korting aan de U-pashouders op hun activiteiten.

Meer informatie: Sylvia Borgman, 030 - 286 10 55


2 Kredietaanvraag verbouwing verhuurbare ruimten Aquacenter Den Hommel Het college heeft ingestemd met het voorstel om de voormalige fitness- en saunaruimtes van Aquacenter Den Hommel te verbouwen en geschikt te maken voor een nieuwe huurder. Hieraan is een kredietaanvraag van ¤6660.000,- gekoppeld. Deze aanvraag wordt nog besproken in de commissie Mens en Samenleving en besloten in de gemeenteraad.

De sauna en fitnessvoorziening werden eerder dit jaar gesloten omdat ze niet langer rendabel waren. De gemeente is op zoek naar een nieuwe huurder voor deze ruimten. Daarvoor moeten ze wel flink verbouwd worden. De kosten hiervan zullen via de huur weer terugverdiend worden. Deze verbouwing is onderdeel van de al geplande verbouwing van Aquacenter Den Hommel in de tweede helft van 2011. Hierbij worden aangepakt: de entree, de route naar de kassa, (kantoor)ruimtes voor het personeel, de buitenruimte (parkeerterrein, veiliger looproute van schoolkinderen) en deels het restaurant. De verbouwing zal ongeveer zes maanden duren. De gemeente gaat ondertussen op zoek naar een nieuwe huurder voor de verhuurbare ruimten. Hierbij wordt als eerste gedacht aan kinderopvangorganisaties.


3 Wmo-benchmark laat wisselend beeld Wmo in Utrecht zien De uitkomsten van het prestatie- en tevredenheidsonderzoek naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Benchmark Wmo 2010) laten een wisselend beeld zien van de Wmo in Utrecht. Zo scoort Utrecht goed op onderwerpen als leefbaarheid en jeugd maar minder sterk op bijvoorbeeld beleidsparticipatie. Aan het onderzoek namen 169 Nederlandse gemeenten deel. Het onderzoek werd uitgevoerd door SGBO Benchmarking.

Een aantal van de uitkomsten:

* Utrecht scoort bovengemiddelld op het gebied van leefbaarheid (prettig en veilig wonen), jeugd, de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers en de opvang van dak- en thuislozen en de slachtoffers van huiselijk geweld.
* Utrecht scoorrt gelijk aan het gemiddelde op de loketfunctie, het geven van informatie en advies en cliëntondersteuning.
* Utrecht scooort onder het gemiddelde op het gebied van beleidsparticipatie, zelfstandig wonen van ouderen en mensen met een beperking en de individuele voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking.

De resultaten uit het tevredenheidsonderzoek kunnen worden gebruikt om de Wmo in Utrecht in 2011 verder te verbeteren. Hierbij moet worden aangetekend dat het bij de benchmark gaat om een 'platte' vergelijking tussen gemeenten terwijl de Wmo vooral een zaak van lokaal maatwerk is. De wisselende resultaten moeten dan ook in dat licht worden gezien.

De gemeente Utrecht is in gesprek met SGBO Benchmarking om een aantal verbeteringen in de onderzoeksopzet (vragenlijst en beoordeling) door te voeren. Zo kunnen de uitkomsten van het prestatie- en tevredenheidsonderzoek in de toekomst meer inzicht geven in de situatie in Utrecht.

Sinds de Wmo van kracht is, zijn gemeenten verplicht de prestatiegegevens en de uitkomsten van een tevredenheidsonderzoek uit te brengen. Dit benchmarkonderzoek is het derde onderzoek waaraan Utrecht in dit verband heeft deelgenomen.

Meer informatie: Natalja Talitsch, 030 - 286 10 15


4 Garantielening UTS/ Stichting Vlietkop
Het college heeft besloten om een garantie af te geven (voor maximaal ¤250.000,-) voor de bouw van eenn nieuw clubgebouw voor de voetbalvereniging Utrecht Türkiyem Spor (UTS). Deze vereniging gaat zich in het seizoen 2011-2012 vestigen op het nieuwe sportcomplex Rijnvliet in Strijkviertel. Daar komen een kunstgrasveld en een grasveld voor UTS. De vereniging heeft voor het realiseren van het sportpark een aparte beheersstichting (Stichting Vlietkop) in het leven geroepen. UTS wil er een nieuw verenigingsgebouw met kleedkamers en een kinderopvang bouwen. De gemeente geeft een geldgarantie door borg te staan voor de betaling van rente en aflossing van de lening, die de Stichting Vlietkop aangaat voor de realisatie en erfpacht van het nieuwe gebouw.

Meer informatie: Sylvia Borgman, 030 - 286 10 55


5 College voor digitaal bezwaar maken
Het college stelt de gemeenteraad voor om digitaal bezwaar mogelijk te maken. Steeds meer producten van de gemeente worden met het oog op service naar de burger (en omdat het gewoon efficiënter is) digitaal aangeboden. Een aantal vergunningen wordt al digitaal verleend. Het digitaal bezwaar kunnen maken is daar een logisch vervolg op. Aan het gebruik van de elektronische weg van bezwaar maken kunnen eisen worden verbonden. In dit geval zal het gebruik van een standaard E-formulier worden voorgeschreven. Bezwaar per e-mail indienen blijft daarmee onmogelijk. Het besluit heeft geen betrekking op belastingaangelegenheden. Een aantal gemeenten heeft deze mogelijkheid voor het maken van bezwaar al ingevoerd. Voor zover meetbaar heeft dat niet tot substantieel meer bezwaren geleid.

Meer informatie: Jacqueline Schuurmans, 030 - 2886 11 38