Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Haarlem, 14 december 2010
Van het raam naar de muur
Arjan Erkel start petitie voor meer opvangplekken voor slachtoffers jeugdprostitutie
Het tekort aan opvangplekken voor meisjes die gedwongen in de prostitutie hebben gewerkt dreigt verder toe te nemen door het stoppen van een subsidieregeling (RUPS). Honderden meisjes krijgen hierdoor niet de hulp die ze nodig hebben en lopen een groot risico opnieuw seksueel uitgebuit worden. Arjan Erkel, oprichter van Stop Kindermisbruik, is een petitie gestart om meer opvangplekken af te dwingen.
In Nederland worden er jaarlijks naar schatting 1.500 minderjarige meisjes gedwongen om in de prostitutie te gaan werken. Pooiers gebruiken geweld, bedreiging en chantage om de meisjes te dwingen seks te hebben met wildvreemde mannen. Zodra het kan dwingen ze de meisjes achter de ramen in rosse buurten te gaan staan. Pooiers verdienen 1.000 euro per nacht, 7.000 euro per week aan een meisje. De meisjes zelf blijven met niets of grote schulden achter.
Erkel stelt: "Als meisjes weten te ontsnappen aan het misbruik blijven hun pooiers maanden, soms zelfs jaren, op zoek naar hen. Daarom moeten deze meisjes zo snel mogelijk worden opgevangen in een veilige omgeving, buiten de gemeenten waar ze hebben gewoond en zijn uitgebuit."
Tot nu toe worden slachtoffers vaak in een gesloten jeugdinrichting of andere algemene opvang geplaatst. Ze krijgen daar niet de hulp die ze nodig hebben. In gemengde groepen worden deze meisjes vaak door anderen met de nek aangekeken, juist omdat ze in de prostitutie hebben gewerkt. Erkel vervolgt: "In die opvang wonen vaak ook jongens die meisjes hebben misbruikt. Klanten en slachtoffers horen niet in dezelfde voorzieningen. De meisjes lopen dan een groot risico nog een keer slachtoffer te worden; in de praktijk gebeurt dat ook. Door hen in een gemengde groep te plaatsen worden ze feitelijk van het raam naar de muur gestuurd."
De meisjes doen in de opvang vaak alsof het wel goed met ze gaat. Zodra ze daar uitkomen gaat het vaak weer mis. Ze kampen met meerdere en complexe problemen, die gericht en tegelijkertijd aangepakt moeten worden. In een groep met alleen lotgenoten kunnen de meisjes hun ervaringen delen en zijn ze allemaal gelijk. Froukje de Both, ambassadrice van Stop Kindermisbruik: "Ik heb zelf met meisjes gesproken die een goede opvangplek hebben. Daar komen ze tot rust en werken ze hard aan een nieuwe toekomst. Dat gun ik alle meisjes die dit hebben moeten meemaken."
Erkel concludeert: "Het tekort aan goede opvangplekken is voor honderden meisjes een ramp. Deze meisjes mogen niet van het raam naar de muur gestuurd worden, maar hebben recht op goede opvang, bescherming en behandeling. Het is dus tijd voor meer goede opvangplekken voor deze meisjes, niet minder. Ik hoop dan ook dat iedereen de petitie wil tekenen via www.stopkindermisbruik.nl."
De petitie wordt onderschreven door:
Arjan Erkel, schrijver
Froukje de Both, presentatrice en DJ
John Ewbank, componist en songwriter
Glennis Grace, zangeres
Vivian Reijs, schrijver en presentatrice
Wesley Sneijder, voetballer
Yolanthe Sneijder Cabau, actrice en presentatrice
En door de volgende experts/organisaties:
Anke van Dijke en Linda Terpstra, directie Fier Fryslân
Evelien Hölsken en Roelof van Laar, directie Stop Kindermisbruik
Henk Kasbergen, voormalig directeur Jantje Beton
Theo Solen, voorzitter Raad van Bestuur RIWIS Zorg & Welzijn
Noot voor de redactie,