Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Collectieve aanpak akkerfaunabeheer in Drenthe

In 2011 wordt in vier gebieden in Drenthe gestart met collectief akkerfaunabeheer volgens de Subsidieregeling Natuur en landschapsbeheer, waaronder het Eexterveld in de oostpunt van het Nationaal Park Drentsche Aa.
Circa veertig boeren realiseren komende zes jaar ruim 115 hectare aan randen en winterveldjes voor een beter beheer van met name akkervogels, zoals de patrijs, veldleeuwerik, geelgors en gele kwikstaart. Daarbij hanteren zij een nieuwe, collectieve aanpak onder verantwoordelijkheid van vereniging BoerenNatuur.

Op maandag 13 december werden de collectieve beheerplannen door de vertegenwoordigers van de agrarische natuurverenigingen aangeboden aan Rein Munniksma, gedeputeerde natuur en landbouw. "Begin dit jaar hebben we cofinanciering beschikbaar gesteld voor Europees geld (modulatiegelden) voor akkervogelbeheer. Hiermee kan uitvoering worden gegeven aan de plannen. Vooral in het grootschalige akkerbouwgebied van Drenthe komen veel akkervogels voor. De aantallen lopen de laatste jaren echter terug. Met de nieuwe maatregelen willen we de akkervogel ook in de toekomst een veilige thuishaven geven."

De deelnemende boeren gaan een contract aan, waarin zij aangeven het beheer in zes jaar uit te voeren. Nieuw aan deze werkwijze is de collectieve aanpak, onder verantwoordelijkheid van een gebiedscoördinator. De vereniging BoerenNatuur is door de provincie benoemd tot gebiedscoördinator en draagt de verantwoordelijkheid voor het opstellen van de collectieve beheerplannen. BoerenNatuur werkt nauw samen met agrarische natuurverenigingen en boeren in de begrensde gebieden bij het opstellen van de collectieve beheerplannen. Door de collectieve aanpak wordt het beheer planmatig aangepakt en juist ingezet op die plekken waar dit het meeste effect sorteert. De deelnemende gebieden zijn: de Veenkoloniën, de Broekstreek, het Eexterveld en de omgeving van Zeijen, Peest en Norg. Stichting werkgroep Grauwe Kiekendief is eveneens betrokken om hun specifieke ecologische kennis in te zetten om zo te komen tot het kwalitatief beste plan.

Het beheer wordt uitgevoerd in de vorm van twee verschillende maatregelen op of langs de akkers. Zo worden er randen aangelegd die in de zomer beschutting en voedsel leveren aan soorten als de veldleeuwerik (mengsel van gras, graan en kruiden). Daar aast worden er randen of percelen aangelegd die in de winter voedsel leveren aan vogels op doortrek of die hier overwinteren (bijvoorbeeld de patrijs). Dit gebeurt door het inzaaien en niet oogsten van een graanmengsel.