Politie heeft steeds beter zicht op jeugdgroepen 11/12/2010 18:46

VTS Politie Nederland

De politie heeft haar informatiepositie over de aard en omvang van jeugdgroepen de afgelopen twee jaar sterk verbeterd. Dit staat in de rapportage Problematische Jeugdgroepen in Nederland over 2010. Goed zicht op de jeugdgroepen is van groot belang voor de aanpak van overlast en criminaliteit.

Nederland telde in september 2010 in totaal 1.527 problematische jeugdgroepen, waarvan 1.154 hinderlijke jeugdgroepen, 284 overlastgevende jeugdgroepen en 89 criminele jeugdgroepen, aldus de rapportage opgesteld door onderzoeksbureau Beke in opdracht van de politie. Daarmee is sprake van een daling van het aantal problematische jeugdgroepen ten opzichte van 2009 van 13 procent. De daling is het sterkst voor hinderlijke en overlastgevende jeugdgroepen, maar ook het aantal criminele jeugdgroepen vertoont een bescheiden daling.

Regierol gemeenten
De politie is positief over de uitkomst. "Overal in Nederland letten politiemensen op hun groepen jongeren in de wijk", stelt korpschef Zeeland Letty Demmers, tevens portefeuillehouder politiële Jeugdtaak in de Raad van Korpschefs. "De hinder of overlast wordt overal op dezelfde wijze vastgelegd door de politie en gedeeld met de gemeenten. Ik zie dat gemeenten hierdoor steeds beter in staat zijn een probleem aanpak, waarbij bijvoorbeeld jongerenwerkers, jeugdzorgmedewerkers en wijkagenten een rol spelen, te regisseren. Hinder en overlast van jongeren is van alle tijden en terug naar nul breng je het nooit, maar ik zie dat het fenomeen beter beheersbaar wordt."

Politie klaar voor aanpak criminele jeugdgroepen
De verbeterde informatiepositie van de politie sluit ook aan bij de wensen van het Kabinet om zwaar overlastgevende en criminele jeugdgroepen aan te pakken. Demmers: "Wij zijn als politie klaar voor een hardere aanpak van deze groepen. Een intensivering vraagt wel extra inzet van capaciteit en dus een stevige prioritering in de lokale driehoeken."De korpschef wijst er echter tevens op dat de inzet van alleen meer gekwalificeerde jeugdrechercheurs niet de enige oplossingsmaatregel dient te zijn. "Een optimaal effect van de aanpak zal juist liggen in extra inzet en gedeelde aandacht van vele partijen vanuit de staande praktijk van de lokale driehoek van burgemeester, politiechef en Hoofdoffcier van Justitie. De brede aanpak komt daar samen, daar kan sturing plaatsvinden. Denk aan het organiseren van toezicht en preventie, ook door jeugd- en jongerenwerk, maar ook aan handhaving, opsporing en nazorg. Iedere jongere keert na een straf weer terug in zijn of haar eigen wijk."

Begin 2011 zitten Politie, Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie bijeen voor de concrete invulling van de intensivering.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl