Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 10 december 2010

Zakenvrouwen eisen ondernemingsruimte van politici

Meer dan 70 zakenvrouwen hebben zich onlangs verenigd in Nieuwspoort om de belemmeringen in hun ondernemerschap aan de kaak te stellen. Dit deden zij tijdens de politieke middag die Federatie Zakenvrouwen organiseerde. In aanwezigheid van verschillende Tweede Kamerleden zoals Gerda Verburg (CDA), Kees Verhoeven (D66), Sharon Gesthuizen (SP) en Betty de Boer (VVD) werd stevig gediscussieerd over het thema 'ruim baan voor ondernemende vrouwen.'

In de discussie maakte Federatie Zakenvrouwen zich hard voor:
- Het terugdringen hinderlijke regelgeving

- Meer budget voor groei van MKB-ondernemingen
- Huwelijkse voorwaarden als norm bij huwelijk

Terugdringen hinderlijke regelgeving
Het terugdringen van hinderlijke regels blijft nog altijd bovenaan het wensenlijstje staan van de (MKB) ondernemers die bij FZ zijn aangesloten. Departementen opereren niet integraal waardoor vaak dezelfde vragen via meerdere kanalen bij de (MKB) ondernemer op het bordje komen, terwijl die niet kan delegeren aan een grote stafdienst. Het toppunt betreft de enquêtes waar een boete op staat, indien die niet of niet tijdig worden ingevuld.

Meer budget voor groei MKB ondernemers
Carmen Breeveld, voorzitter Federatie Zakenvrouwen benadrukte dat er meer budget moet worden vrijgemaakt voor groei van MKB-ondernemingen. Het ministerie richt zich vaak met haar stimuleringsmaatregelen op grote snelgroeiende bedrijven, terwijl het MKB de ruggengraat van de samenleving is en ook recht heeft op groei-impulsen vanuit het ministerie. Bij het huidige aanbestedingsbeleid wordt eveneens te veel de nadruk gevestigd op hoge omzeteisen, waardoor het MKB wederom buiten de boot valt, terwijl het MKB evengoed recht heeft op een deel van de miljarden portefeuille van het rijk.

Huwelijke voorwaarden als norm bij huwelijk
Federatie Zakenvrouwen pleit er reeds lange tijd voor om huwelijkse voorwaarden als norm te hanteren bij een huwelijk. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen komen bij een faillissement veel gezinnen in de problemen doordat de partner wordt belast met 50% van de schulden. Vrouwen zijn zich hier vaak niet van bewust. Omgekeerd moeten vrouwelijke ondernemers hun gezinnen beschermen van de ondergang bij een dergelijke catastrofe. Bovendien is FZ van mening dat aan de VNG de eis moet worden gesteld dat gemeenten betere voorlichting gaan verstrekken bij een voorgenomen huwelijk. Federatie Zakenvrouwen is verheugd dat D66 Kamerlid Kees Verhoeven dit signaal heeft opgepakt en er serieus werk van maakt.

Federatie Zakenvrouwen
Federatie Zakenvrouwen streeft naar een verandering in het maatschappelijk denken ten aanzien van de arbeidsparticipatie van vrouwen. Door belangen te behartigen van ondernemende vrouwen en een spreekbuis te zijn in de maatschappij, de politiek, het bedrijfsleven, de zorg en de wetenschap streeft Federatie Zakenvrouwen naar een levenslange economische zelfstandigheid van vrouwen.



Ingezonden persbericht