Nationale Synode van Nederlandse kerken brengt 1618 in herinnering


Eerste Synode was politieke vergadering vol onverdraagzaamheid

HAARLEM, 20101103 -- De nationale synode van Nederlandse kerken die op 10 en 11 december in Dordrecht gehouden wordt, brengt de eerste nationale synode van 1618 in herinnering. Het was een tijd waarin godsdienstige meningsverschillen op leven en dood werden beslecht en waarin de vergaderende afgevaardigden een uitstapje namen om de onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt niet te hoeven missen. De destijds vastgestelde Nederlandse Geloofsbelijdenis is nog steeds van kracht. De gepensioneerde rechtskundige Daaf Bokhout uit Haarlem heeft er enkele pagina's op zijn website aan gewijd.

"Het meest schokkend is nog wel dat deze synode besloot dat alleen 'uitverkorenen' in de hemel zouden komen", aldus Bokhout, "terwijl in de Bijbel toch duidelijk staat dat God iedereen vergeeft. In het nieuwe statement heeft men het alleen maar over 'hen die een andere godsdienst belijden' en dus niet over ongelovigen". Door besluiten van de eerste Nationale Synode werden veel mensen het land uitgejaagd en Van Oldenbarnevelt was niet het enige dodelijke slachtoffer van de godsdienstige twisten in die tijd. Vier eeuwen terug heeft men vijf maanden vergaderd om andere christenen te veroordelen en in de ban te doen, zelfs over de grens te jagen.

Het gedeelte van de nationale synode, waarbij ook buitenlanders aanwezig moesten zijn, werd nog zó tijdig afgesloten dat de synodegangers de executie van Van Oldenbarnevelt konden bijwonen en daarmee het einde van de politieke kant van het drama meemaken. Toen had men al 150 dagen beraadslaagd. Na een gebed van de voorzitter Bogerman werd nog diezelfde middag de vergadering voortgezet.

Daarna heeft men in zeer korte tijd de Blijde Boodschap verminkt door in de Nederlandse Geloofsbelijdenis (NGB) vast te stellen dat alleen de uitverkorenen in de hemel komen. Terwijl toch duidelijk in de Bijbel geschreven staat dat God iedereen vergeeft en de mensheid gereinigd is van haar zonden.

De voltallige synode telde 19 politieke commissarissen, 5 binnenlandse professoren, 37 predikanten, 19 ouderlingen en 26 buitenlandse theologen; een groep van over de honderd personen. Juist opgeteld 106 personen, van wie 26 buitenlanders, die dus 24 % of een kwart uitmaken van het geheel. Een aanzienlijk percentage. Dus bepaald geen nationale synode. Er waren 37 predikanten en 19 ouderlingen aanwezig die echt afgevaardigden van kerken waren. Samen zijn dat 56 personen. Als we dat getal aftrekken van het totaal van 106 blijven er 50 over die helemaal niet door een Nederlandse kerk waren gezonden. Daarom kan men het beter een halve synode noemen. En bepaald niet nationaal. Vergeet trouwens niet dat die bijeenkomst betaald werd door de staat.

Zie:
home.hccnet.nl/d.bokhout
En
https://sites.google.com/site/daafbokhout/nationale-synode-halszaak


Zie ook:
Prof. Dr.S. Groenveld 'HET TWAALFJARIG BESTAND 1609-1621, de jongelingsjaren van de Republiek der Verenigde Nederlanden'. ISBN 9072550056.
Dr. L.H.Wagenaar, v.d.m. 'VAN STRIJD EN OVERWINNING, De groote synode van 1618 op '19 en wat aan haar voorafging'. Middelburg.