Masteropleiding Industriële Innovatie eerste joint degree opleiding
ENSCHEDE, VENLO, VLISSINGEN, ROTTERDAM, 20101210 -- De Masteropleiding Industriële Innovatie heeft een joint degree toegekend gekregen. Daarmee is de opleiding de eerste geaccrediteerde opleiding waarbij vier Nederlandse hogescholen zijn betrokken. Een joint degree opleiding is een opleiding die door meerdere instellingen voor hoger onderwijs wordt verzorgd. In dit geval gaat het om een samenwerking van Fontys Hogeschool (Venlo), Hogeschool Rotterdam, Saxion (Enschede) en de Hogeschool Zeeland. De accreditatie zorgt voor een erkend diploma. De Masteropleiding Industriële Innovatie levert mensen af die binnen het bedrijf waar ze al werkzaam zijn zeer complexe technische innovatietrajecten kunnen managen.
Hogeronderwijsinstellingen kunnen in Nederland sinds 1 juli 2010 joint degrees aanbieden. De joint degree leidt tot een gezamenlijk diploma en de samenwerkende instellingen verzorgen ieder een substantieel onderdeel van de opleiding. De degree wordt verstrekt door de NVAO, de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie. Er is in Nederland nog geen andere joint degree opleiding waarbij vier hogescholen bij zijn betrokken.
Master voor technici
De Masteropleiding Industriële Innovatie is een tweejarige deeltijdopleiding, bedoeld voor hogere technici die al een aantal jaren werkzaam zijn binnen een innovatief technisch bedrijf. Vaak missen deze technici op den duur de uitdaging om zich verder te ontwikkelen. En die ontwikkeling ligt binnen handbereik, want in de maakindustrie wordt innovatie steeds belangrijker voor het overleven van bedrijven. De trajecten worden echter steeds complexer door het multidisciplinaire karakter van innovatie zelf en door de noodzakelijke (internationale) samenwerking met andere bedrijven in de keten. Afgestudeerde ingenieurs hebben in hun opleiding weinig bagage meegekregen voor het opzetten, uitvoeren en aan de gang houden van de ingewikkelde innovatietrajecten. De Masteropleiding biedt die aanvulling.
Sparringpartner
Voor het Midden en Klein Bedrijf (MKB) is het juist belangrijk om goede technici binnen te houden. Tevens hebben ze in tijden van innovatie behoefte aan een sparringpartner , een innovatiemanager die zich als spil beweegt tussen alle partijen en vakgebieden. Grote bedrijven zijn ook gebaat bij de Masteropleiding. Ze hebben bij innovatietrajecten juist allround medewerkers nodig die buiten hun eigen vakgebied kunnen en durven te treden. De Masteropleiding maakt van de hoger opgeleide technicus iemand die met verschillende culturen binnen en buiten het bedrijf kan praten en daarnaast ook nog financieel en zakelijk inzicht heeft.
Meesterproef
Het bijzondere van de Masteropleiding Industriële Innovatie is, dat de innovatie in het eigen bedrijf centraal staat. De deelnemers sluiten de opleiding af met een meesterproef, een innovatieproject dat binnen het bedrijf wordt uitgevoerd. De eerste deelnemers gaan in februari van start met de opleiding. Meer informatie is te vinden op www.masterindustrieleinnovatie.nl.
Nationale Industriedebat
De toekenning van de joint degree aan de Masteropleiding wordt donderdag 9 december a.s. aangekondigd tijdens het derde Nationale Industriedebat van het SIC in Nieuwegein. Het SIC staat voor de Stichting voor Industriebeleid en Communicatie, waarbinnen de industriële bedrijven in Nederland zich hebben verenigd. Het SIC heeft nadrukkelijk verzocht om de komst van de Masteropleiding Industriële Innovatie.
Ingezonden persbericht