Gemeente Delft
Werkgroep adviseert gemeenteraad over enquête
De afgelopen maanden heeft een werkgroep uit de gemeenteraad van Delft onderzocht of een enquêteonderzoek moest worden ingesteld naar de zgn. Gondelaffaire. De werkgroep adviseert de raad geen enquête in te stellen omdat zij, op basis van het voorliggende enquêteverzoek met bijbehorende vier onderzoeksvragen, geen wezenlijk nieuwe feiten uit een dergelijk onderzoek verwacht. De gemeenteraad bespreekt het unanieme advies in de raadsvergadering van 16 december a.s. met de werkgroep.
Raadslid Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft verzocht de raad op 25 augustus jl. een enquête te houden naar de zgn. Gondelaffaire. De kwestie stond in de periode mei tot en met november 2005 op de politieke agenda. Daarna is de zaak onderwerp geweest van diverse juridische procedures tussen Stoelinga en voormalig wethouder Baljé.
De enquête zou volgens de heer Stoelinga zich moeten richten op het ontstaan van de kwestie in die periode. Hij formuleerde hiertoe vier onderzoeksvragen die in het advies zijn opgenomen.
De gemeenteraad stelde daarop een werkgroep van raadsleden uit tien fracties samen die, onder voorzitterschap van raadslid Ernst Damen, de besluitvorming over het enquêteverzoek heeft voorbereid.
De werkgroep stelt vast dat het onderliggende dossier dermate omvangrijk en compleet is dat uitvoering van het voorliggende enquêteverzoek naar verwachting geen wezenlijk nieuwe feiten aan het licht zal brengen.
De achtergrond van het verzoek is naar de mening van de werkgroep niet een gebrek aan feiten, als wel de politieke beoordeling ervan. Dat komt in het bijzonder tot uiting in twee onderzoeksvragen waarin de heer Stoelinga om een oordeel vraagt over een aantal gebeurtenissen. Over de twee andere onderzoeksvragen zijn volgens de werkgroep voldoende feiten beschikbaar in de vorm van collegestukken en handelingen van de twee raadsdebatten uit 2005, waardoor een enquête ook op dit punt naar verwachting geen wezenlijk nieuwe feiten zal opleveren.
In aanvulling op haar advies om geen enquête in te stellen, noemt de werkgroep nog een aantal thema's waaruit lessen voor de toekomst kunnen worden getrokken. Deze zijn als bijlage bij het advies opgenomen.
In het advies spreekt de werkgroep tot slot de wens uit dat haar werkzaamheden bijdragen aan een afronding van deze kwestie.
Op 16 december a.s. bespreekt de raad het advies met de werkgroep en zal vervolgens besluiten over het enquêteverzoek.
Noot voor de redactie (