CDA


Ferrier: 0,7% BNP voor ontwikkelingssamenwerking handhaven donderdag 9 december 2010

De Tweede Kamer vergaderde deze week over de begroting van ontwikkelingssamenwerking. Namens het CDA voerde Kathleen Ferrier het woord. âHet stemt ons tevreden dat deze regering 0,7% van het Bruto Nationaal Product [het totaal van wat we in Nederland verdienen en verhandelen] aan ontwikkelingssamenwerking besteedt conform de internationale standaard van ontwikkelingssamenwerking. Hiermee voldoen wij als Nederland aan onze internationale verplichting en behoren wij op dit gebied nog steeds tot de top van de wereld. Wij vinden dat we de gevolgen van de financieel economische crisis niet kunnen afwentelen op diegenen die aan de crisis het minste schuld hebbenâ. Ferrier betreurt het dat, mede door een lager BNP, het bedrag dat de regering ter beschikking stelt voor ontwikkelingssamenwerking kleiner is geworden. âDaardoor hebben we minder geld te verdelen en dat doet pijnâ, aldus Ferrier.

Staatssecretaris Knapen zet vooral in op ontwikkelingsgerichtheid en zelfredzaamheid van donorlanden, zoals ook in de CDA-notitie âVan Hulp naar Investerenâ is betoogd. âWij kunnen ons als fractie goed vinden in de lijn waar deze staatssecretaris voor kiestâ. Maar het CDA is niet overal gelukkig mee. Ferrier: âWij zijn ongelukkig met de aangekondigde kortingen op de strijd tegen het HIV/AIDS. Voor het CDA is het een aangelegen punt om dit zo veel mogelijk te repareren. Nederland is juist succesvol en geroemd vanwege de aanpak van AIDS. HIV/AIDS zorgt jaarlijks nog steeds voor honderdduizenden zieken en doden en ontwricht samenlevingen. Als je nu stopt met de investeringen, dan verminder je de effectiviteit van het eerder geïnvesteerde geld. Van zoân succesvol programma, waarmee we zoveel mensen helpen, moeten we niet te makkelijk afscheid nemenâ. Daarom is Ferrier, samen met coalitiepartner VVD op zoek gegaan naar een alternatieve dekking om de pijn hiervoor te verzachten. âEn die hebben we gevondenâ, aldus Ferrier. âWij zullen 20 miljoen euro extra besteden aan de bestrijding van AIDS en halen dit bedrag uit begrotingssteunâ.

Een ander groot pijnpunt voor het CDA is het feit dat er gekort gaat worden op medefinancieringsorganisaties. Ferrier: âDat doet veel pijn. Juist deze organisaties, vaak voortgekomen uit missie en zending doen veel goed. Ze leggen directe contacten tussen mensen hier en daar en versterken het middenveld in die landen. Dat is van groot belangâ. Ferrier riep op tot het âdecennium van de duurzame handelâ , âduurzame handel is de beste manier om ontwikkeling te stimulerenâ. Ontwikkelingssamenwerking moet verduurzamen en vergroenen. Alleen dan kunnen we structurele oplossingen bieden en werken aan zelfredzaamheid, aldus Ferrier.