Gemeente Bergen op Zoom


Nieuwe fase voor plannen Bergse Haven

Met de planverkenning Doorstart Bergse Haven is een belangrijke stap gezet in het realiseren van het nieuwe plan `Bergse Haven'.

Er is inmiddels afscheid genomen van de samenwerking met marktpartijen zoals dat in het oude plan het geval was. Woningbouw aan het water blijft een belangrijk uitgangspunt van Bergse Haven. Al is het roer in de plannen drastisch om.

Keuzes

De planverkenning door projectwethouder Ton Linssen en door projectleider Bert Melles is gepresenteerd aan de gemeenteraad. De rapportage planverkenning is een belangrijke stap op weg naar een nieuw plan. Kenmerk van de planverkenning is dat in principe alle mogelijkheden nog open zijn. Allerlei keuzes zijn mogelijk. Zelfs helemaal niets doen is een keuze, maar lijkt wel de minst voor de hand liggende. Want eigenlijk betekent niets meer bouwen een hele dure keuze. Bovendien een keuze waar de stad niet mee vooruit komt.

Realistisch

Vooralsnog lijkt de opgave om de verliezen op het bouwen in Bergse Haven zo laag mogelijk te krijgen. Uit de stukken die gepresenteerd werden blijkt dat helemaal niets doen, neerkomt op een verlies van meer dan 74 miljoen euro. Alle andere varianten laten ook verliezen zien, maar die lopen uiteen van 41 tot 58 miljoen euro. Dat er sowieso met verliezen wordt gerekend is niet zo gek. In het bedrag zit namelijk de aankoop van de gronden van Nedalco verdisconteerd. Alhoewel uit de bijeenkomst met gemeenteraad al bleek dat niemand echt blij wordt van de cijfers, was men toch te spreken over het realisme waarmee de richting van plannen nu op lijkt te gaan.

Theodorushaven

In grote lijnen is het plangebied hetzelfde gebleven. Er wordt een onderscheid gemaakt in 8 deelgebieden: het Nedalcoterrein, Kijk in de Pot, de Waterschans, de Dijk, Geertruidapolder 1, Geertruidapolder 2 en Geertruidapolder 3 en Theodorushaven.

Nieuw in het verhaal is het deelgebied Theodorushaven. Dat wordt bij de planontwikkeling betrokken om de relatie van de stad met het water te herstellen. Hierbij wordt met name gedacht aan de bereikbaarheid van de stad voor recreatievaart en de inpassing van een jachthaven. In het oude plan was een verbinding tussen Zoommeer en binnenstad via de Binnenschelde voorzien. Dat idee is nu, gezien de hoge kosten, verlaten. Het gebruik van de huidige Theodorushaven kwam als alternatief hierbij naar voren.

Besluitvorming

In de rapportage planverkenning worden 9 alternatieven voor de doorstart van het plan Bergse Haven gepresenteerd. In het meest eenvoudige scenario worden 180 woningen gerealiseerd. In het meest uitgebreide scenario wordt uitgegaan van 1700 woningen. De looptijd van het plan is tot 2023. De komende maande zal er op verschillende manieren over de plannen worden gediscussieerd. Speciaal voor dit plan heeft de gemeenteraad een werkgroep ingesteld die zich buigt over de bestuurlijke verantwoordelijkheden. In mei of juni 2011 moet de gemeenteraad dan beslissen wat waar wordt gebouwd. In de weg daar naartoe worden gespreksrondes met betrokkenen en belanghebbenden georganiseerd.