Politie IJsselland

Drie personen aangehouden voor witwassen

Deventer, 09-12-2010 o In de afgelopen anderhalve maand hield de Politie IJsselland drie personen aan op verdenking van witwassen. Dit gebeurde naar aanleiding van een doorzoeking, die plaatsvond op 24 augustus van dit jaar in een woning aan de Tabaksstraat. Bij de doorzoeking nam de politie twee autos, drie laptops en de nodige administratie in beslag.

Een 42-jarige man uit Deventer werd vervolgens op 25 oktober aangehouden. De politie kwam de man op het spoor na een melding van ongebruikelijk bezit. De man leefde zichtbaar boven zijn stand en gaf volgens de melder en het door de politie ingestelde onderzoek veel meer geld uit dan waar hij logischerwijs over zou kunnen beschikken. Dit leidde tot de doorzoeking in augustus en uiteindelijk tot zijn aanhouding in oktober.

Vrouw en zoon aangehouden

Het onderzoek wees uit dat de man zijn relatief goedkope huurwoning zeer luxe had verbouwd. Waar hij de verbouwingswerkzaamheden en luxe goederen van had betaald, was niet duidelijk. Genoeg reden om de verdachte op het bureau te horen en zijn financiële gangen na te gaan. Ook zijn 40-jarige vrouw en 21-jarige zoon werden de afgelopen week aangehouden en gehoord over het vermeende witwassen. Het Openbaar Ministerie beslist over de eventuele vervolging van het drietal. In afwachting hiervan zijn zij allemaal na hun verhoor in vrijheid gesteld.

Financieel opsporen

Politie IJsselland heeft de afgelopen anderhalf jaar binnen het project FinEC fiks geïnvesteerd in het financieel opsporen. Hierbij wordt gerechercheerd vanuit het financiële perspectief van het misdrijf. We willen de crimineel raken waar het het meeste pijn doet. En dat is in zijn portemonnee. Vrijwel alle vormen van criminaliteit kennen namelijk een financieel motief. Als de politie en het OM het verdiende geld weer afnemen, dan worden mensen ontmoedigd om het criminele pad te bewandelen. Ook tast deze vorm van criminaliteit het rechtvaardigheidsgevoel aan en heeft een aanlokkende werking naar de jeugd om de criminaliteit in te gaan.

Samenwerking

Vanuit het FinEC-perspectief wordt in onderzoeken nog meer dan voorheen samengewerkt met partners, zoals de FIOD-ECD, de Belastingdienst en de sociale recherche, om te komen tot het afnemen van criminele vermogens. Bij die samenwerking passen dus niet alleen strafrechtelijke, maar ook fiscale en bestuursrechtelijke maatregelen. Een totaalpakket om criminaliteit aan te pakken!