GroenLinks provincie Utrecht


Informatief werkbezoek B&W Utrechtse Heuvelrug

Op 16 november ontving het voltallig college van Utrechtse Heuvelrug ons hartelijk op het Gemeentehuis annex Cultuurhuis in Doorn. Tijdens een lunchbespreking kwamen talloze onderwerpen aan de orde: mobiliteit, bedrijventerreinen, jeugdzorg, huisvesting, natuurbeheer etc. Het geslaagde werkbezoek werd afgesloten met een rondleiding door het Cultuurhuis.

Gesproken werd over de ontwikkelingen m.b.t. Stationsgebied Driebergen-Zeist, de overheveling van de Jeugdzorg van provinciaal naar lokaal niveau, de RUD Regionale UitvoeringsDiensten, De provinciale en de gemeentelijke structuurvisie, woningbouw voor starters, bedrijventerreinen, het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en tot slot de gebiedscommissies.

Stationsgebied Driebergen-Zeist

De vastgestelde plannen voor Stationsgebied Driebergen-Zeist worden zowel door het college als door de provincie als een `minimum' gezien. Het zal dan ook niet verder uitgekleed worden. Het college heeft plannen om het station juist sterk te profileren als `Poort' naar het Nationaal Park. Daarbij moet niet alleen aan het OV gewerkt worden, maar juist ook de beleving centraal komen te staan. Gedacht wordt aan een centrum met als thema's duurzaamheid en ecologie. Zo wordt het groene karakter van de regio benadrukt en kan men ook met slecht weer recreëren in de omgeving. Ook de parkeercapaciteit moet op orde zijn om het verkeer richting Nationaal Park op te vangen.

Overheveling Jeugdzorg naar gemeenten

De Jeugdzorg zal vanuit de provincie naar de gemeenten worden overgedragen. Dit met name t.b.v. de preventieve zorg die veel beter kan worden geboden op lokaal niveau. Statenlid Mariëtte Pennarts heeft in PS bepleit dat de overdracht zorgvuldig moet plaatsvinden. Tot nu toe gebeurt dat ook, aldus Wethouder Elizabeth van Oostrum. Ze gaf aan dat er in de Utrechtse Heuvelrug reeds 4 CJGs (Centra voor Jeugd en Gezin) zijn gerealiseerd. De CJGs zijn echter startende en nu nog niet op het niveau om de taken volledig over te nemen. Desalniettemin is ze positief over de kleinschalige decentrale organisatie zoals deze nu gevormd wordt. Wel is het in de Utrechtse Heuvelrug m.n. lastig de jeugd van 12+ in de gaten te houden: de helft van de inwonende 12-jarigen gaat naar scholen buiten de gemeente, en andersom zitten er veel leerlingen op de middelbare scholen in de Utrechtse Heuvelrug van buitenaf.

Regionale Uitvoeringsdienst

Met betrekking tot de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD) gaf gemeentesecretaris Terry van der Steen aan dat er met de provincie nog wel enige discussie is over het belang van regionale RUDs tegenover één provinciale. Burgemeester Frits Naafs gaf aan dat het juist wenselijk is dat de contactpunten van de RUDs in meerdere kernen worden geplaatst omdat deze zo dichter bij de burger staan en positief zullen weerspiegelen op het diensverlenende karakter van gemeenten.

Nationaal Park De Heuvelrug

Het bestuur van het Nationaal Park verloopt bijzonder goed. Het overlegorgaan functioneert goed en er is een gebruikersplatform in het leven geroepen waarbinnen de verschillende gebruikersgroepen (mountainbikers, wandelaars etc) vertegenwoordigd zijn. Dit gebruikersplatform adviseert aan het overlegorgaan. Eén van die aanbevelingen is sterkere routestructuren te krijgen, daarnaast blijft zonering van gebieden voor recreatie enerzijds en rust anderzijds actueel. Er is een gebiedsvisie voor het park ontwikkeld in samenwerking met 8 gemeentes en zij hebben tevens een gezamenlijk marketingplan geformuleerd om zo de juiste doelgroepen aan te spreken. Tot slot speelt de uitbreiding van het park binnen het project "Heel de Heuvelrug" richting Hilversum een rol. Daarbij is er een belangrijke rol weggelegd voor het toezicht in het park, het college hoopt dat de andere gemeenten hier rekening mee zullen blijven houden binnen hun begroting. De statenfractie heeft toegezegd dit ook in PS te benadrukken.

Het is voor het Nationaal Park erg relevant om sterke regie te hebben op het gebied van mobiliteit en verkeer. Een goede afweging tussen leefbaarheid en bereikbaarheid dient te worden gemaakt. De Utrechtse Heuvelrug en de andere gemeenten binnen de betreffende regio (o.a. Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Renswoude) hebben gezamenlijk een gebiedsvisie geformuleerd, graag zouden zij nu allen ter aanvulling hiervan in de provinciale structuurvisie opgenomen zien worden dat er een netwerkstudie zal worden uitgevoerd.

Woningbouw op binnenstedelijke locaties

Tot 2018 zullen er 1350 woningen worden gebouwd in de Utrechtse Heuvelrug. Het merendeel hiervan zal binnenstedelijk gerealiseerd worden. Met de realisatie van een bedrijventerrein bij Leersum zullen bedrijven van binnen de kern worden verplaatst naar de rand, waardoor bouwlocaties binnen de kernen vrijkomen. Om dit bedrijventerrein te realiseren moet wel gebouwd worden op een strook grond bij natuurgebied de Amerongse Eng. De betreffende 2 hectare wordt aan het oude bedrijventerrein van Amerongen vastgeplakt en met een groenstrook van 25 meter als buffer hoopt het college niet alleen de beide bedrijventerreinen aan het zicht te ontnemen, maar zo ook tot kwaliteitsverbetering van het gebied te komen. Deze buffer zou dan onder het beheer van Staatsbosbeheer vallen. VVD Wethouder Roy Pamboer benadrukt dat het geen bedrijventerrein is dat op groei gericht zal zijn, maar dat het puur bedoeld is om de binnenstedelijke bedrijven te kunnen verplaatsen.

Het college hoopt starters binnen te kunnen halen om zo de sterke vergrijzing van en de dreiging van een afname van voorzieningen binnen de gemeente tegen te gaan. Hiervoor is een starterslening in het leven geroepen die gecofinancierd wordt door de provincie Utrecht waar inmiddels reeds animo voor is gebleken.

Gebiedscommissies

Tot slot sneed burgemeester Frits Naafs nog het onderwerp gebiedscommissies aan. Hij hoopt dat deze structuur zal blijven bestaan omdat gebiedscommissies als de Kromme Rijn erg goed werk verzetten. Mariëtte geeft aan dat het vrijwel zeker is dat deze blijven bestaan. GroenLinks was aanvankelijk geen voorstander en is nog steeds kritisch over de gebiedscommissies, maar het zou kapitaalvernietiging zijn om de structuur zoals deze nu enige tijd bestaat weer te laten verdwijnen!