Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam / New York 8 december 2010

Het Prins Claus Fonds en het World Monuments Fund starten gezamenlijk programma van $1 miljoen om cultureel erfgoed te beschermen

Het Cultural Heritage Emergency Response-programma gaat van start met vier projecten; in Bhutan, Haïti, Indonesië en Pakistan

Het Prins Claus Fonds en het World Monuments Fund maken vandaag gezamenlijk bekend dat een begin is gemaakt met de werkzaamheden aan vier projecten die zijn aangewezen voor de start van het gezamenlijke Cultural Heritage Emergency Response-programma. De samenwerking is gericht op de restauratie van monumenten en belangrijk cultureel erfgoed na verwoestingen door mens of natuur. De samenwerking laat de enorme impact zien die een ramp kan hebben op cultureel erfgoed. Daarnaast benadrukt het de belangrijke rol van erfgoedbehoud bij het herstel van getroffen gemeenschappen. Het programma biedt financiële en praktische noodhulp daar waar dat het hardst nodig is

De samenwerking richt zich vooral op erfgoed in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Beide organisaties hebben een eerste toezegging gedaan om verspreid over drie jaar $500.000 bij te dragen aan het programma, waarmee het totale budget $1 miljoen bedraagt. Tot nu toe hebben de twee partners locaties aangewezen in Bhutan, Haïti, Indonesië en Pakistan. "Het WMF biedt, evenals het Prins Claus Fonds, hulp wanneer belangrijke gebouwen door rampen worden getroffen, van de overstroming van Venetië in 1966 tot de aardbeving vorig jaar in Abruzzo," legt Bonnie Burnham, voorzitter van het World Monuments Fund, uit. "De nieuwe samenwerking versterkt deze inspanningen en is tegelijkertijd een aanvulling op andere noodhulp die door beide organisaties wordt geboden."

"Cultureel erfgoed wordt vaak verwaarloosd nadat een samenleving door een ramp is getroffen," aldus Els van der Plas, directeur van het Prins Claus Fonds. "Door samen te werken hopen het Prins Claus Fonds en het World Monuments Fund dit te veranderen door de visie te verspreiden dat cultuur, - naast voedsel en medische hulp - een basisbehoefte is, en andere organisaties te interesseren voor het redden van bedreigd cultureel erfgoed."

Startprojecten:


· Bhutan
Op 21 september 2009 liet een aardbeving in Oost-Bhutan een spoor van verwoesting na in de regio, waarbij meer dan 4500 huizen en 600 tempels werden beschadigd of verwoest. De werkzaamheden zijn gericht op twee oude kloosters die tijdens de aardbeving zwaar werden beschadigd: Dramatse Lhakhang uit de 16e eeuw, en het 12e-eeuwse Trashigang Dzong, dat één van de twintig kenmerkende dzongs (versterkte kloosters) van het land is.


· Haïti
Slechts een paar maanden nadat de 'Gingerbread Houses' van Port-au-Prince waren geselecteerd voor opname in de WMF World Monuments Watch van 2010, werd Haïti getroffen door een verwoestende aardbeving, waardoor alle ogen van de wereld opeens gericht waren op de leefomstandigheden van de miljoenen Haïtiaanse slachtoffers. Deze bijzondere huizen, met hun decoratieve versieringen en steile, puntige daken, weerspiegelen een periode van welvaart en creativiteit aan het eind van de 20e eeuw, en de Haïtiaanse overheid geeft hoge prioriteit aan de wederopbouw ervan. In 2010 steunden WMF en het Prins Claus Fonds een missie naar Haïti om de omstandigheden te inventariseren en lokale overheden en huiseigenaren te adviseren over alternatieven voor het slopen van deze historische gebouwen. WMF en het Prins Claus Fonds hebben plannen voor een tweede fase, waarbij technische hulp wordt geboden voor het behoud en herstel van de huizen, en scholing en workshops voor lokale eigenaars en aannemers.


· Indonesië
Het programma steunt de renovatie van cultureel erfgoed in de historische binnenstad van Padang in West-Sumatra, waar op 30 september 2009 door een aardbeving 1100 mensen omkwamen, de infrastructuur werd verwoest en meer dan 200 onvervangbare monumenten werden beschadigd. Er is geld beschikbaar gesteld voor de restauratie van de 17 e-eeuwse Lubuak Bareh-moskee en het neogotische St.-Leo-klooster uit 1903. Voor de eigenaars van erfgoedgebouwen in de regio wordt een handleiding over wederopbouw en restauratie na aardbevingen ontwikkeld.
· Pakistan
De petrogliefen in het gebied rond de Diamer-Basha-dam omvatten een enorm landschap van 50.000 rotstekeningen en 5000 inscripties daterend van 10.000 jaar v.Chr. tot de 16e eeuw. Deze petrogliefen, een blijvend testament van de oude volken die ooit in de regio woonden, en de kooplieden, pelgrims en veroveraars die er later doorheen reisden, kregen internationale aandacht dankzij hun opname in de World Monuments Watch van 2010. Binnenkort zullen vele petrogliefen onder water verdwijnen als gevolg van een nieuw te bouwen dam. Het door het Prince Claus Fund / WMF gesteunde Cultural Heritage Emergency Response-project zal de documentatie over de locatie gebruiken en uitbreiden om een noodplan voor het hele cultuurlandschap te ontwikkelen.

Prins Claus Fonds
Het Prins Claus Fonds ondersteunt actief internationale culturele samenwerking met hoogwaardige partners op plaatsen waar dit echt nodig is. Het Fonds vecht voor behoud van cultuur en steunt duurzame culturele processen. Daarnaast neemt het initiatieven om het bewustzijn voor het belang van cultuur in het dagelijks leven en voor ontwikkeling te vergroten. Het Fonds werkt in navolging van de overtuiging van Prins Claus dat mensen niet ontwikkeld worden maar dat zij zichzelf ontwikkelen.

Het Cultural Emergency Response (CER) programma van het Prins Claus Fonds verleent noodhulp aan cultureel erfgoed dat getroffen is door een ramp veroorzaakt door mens of natuur. CER is opgericht in 2003, naar aanleiding van de plundering van het Nationaal Museum van Bagdad. Sindsdien is noodhulp verleend aan cultureel erfgoed in nood op meer dan 70 plaatsen wereldwijd (waaronder : Irak, Iran, Marokko, Palestina, Jamaica, Sri Lanka, Indonesië, Libanon, Afghanistan, Peru, Lesotho en Mozambique). Het Prins Claus Fonds wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij. www.princeclausfund.org.

World Monuments Fund (WMF)
Het World Monuments Fund (WMF) is een onafhankelijke non-profit organisatie die zich wijdt aan de bescherming van de meest bijzondere cultureel erfgoed locaties ter wereld. Al 45 jaar lang passen de hoogopgeleide deskundigen van het WMF in meer dan 90 landen wereldwijd beproefde en doeltreffende technieken toe om belangrijke bouwkundige locaties en cultureel erfgoed te behouden. Door samen te werken met lokale gemeenschappen, sponsoren en overheden stimuleert het WMF een duurzaam beheer van erfgoed voor toekomstige generaties. Het hoofdkwartier van het WMF is gevestigd in New York, en er zijn kantoren en afdelingen over de hele wereld: www.wmf.org.

Om de twee jaar presenteert het WMF de World Monuments Watch om aandacht te vragen voor diverse erfgoedlocaties die bedreigd worden door verwaarlozing, sloop of catastrofes, en om die actuele problemen op het gebied van internationaal erfgoedbehoud te belichten. Een van de kerngebieden van het WMF-programma richt zich op restauratie na rampen, waardoor de organisatie snel en kordaat kan reageren op rampen als gevolg van conflicten of natuurgeweld, door de schade te inventariseren, noodrestauraties uit te voeren en te helpen bij restauratieplannen op de lange termijn.