Provincie Overijssel

Zwolle, 8 december 2010

Onderzoek in opdracht van provincie wijst uit:

Extra inspanning nodig om jongere senioren aan te zetten tot vrijwilligerswerk

Overijsselse organisaties willen graag meer jongere senioren (55 plussers) aantrekken als vrijwilliger vanwege de waardevolle kennis, vaardigheden en ervaring van deze groep. Dit is alleen mogelijk als geinteresseerde organisaties meer oog hebben voor de specifieke wensen van deze groep ouderen.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Senioren actief in Overijssel. Onderzoek naar deelname van 55-plussers als vrijwilligers in de provincie Overijssel'. Het onderzoek is in opdracht van de provincie Overijssel uitgevoerd door Vilans, het landelijk kennisinstituut voor de langdurende zorg en SVWO/Arcon, onderzoeks- en adviesbureau onder meer voor vrijwillige inzet.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongere senioren een interessante groep vormen voor veel Overijsselse organisaties. Ze steken anders in elkaar dan oudere ouderen. De generatieverschillen zijn groot. Dat heeft z'n weerslag op de wensen en verwachtingen van de jongere senioren over de invulling van het vrijwilligerswerk. Deze zijn sterk aan het veranderen. Daarbij komt nog dat er ook veel meer manieren zijn om de (vrije) tijd in te vullen en dat er van jongere ouderen verlangd wordt dat ze langer blijven werken. Dat betekent dat de toename van het potentieel aan senioren relatief is. En dat het ook niet vanzelfsprekend is dat ze zich na hun pensioen richting vrijwilligerswerk zullen begeven.

Daarom is er extra inspanning nodig om deze groep over te halen (meer) vrijwilligerswerk te doen. Hierbij is belangrijk hen goed en tijdig te informeren over de mogelijkheden om meer of ander vrijwilligerswerk te doen. Ook de organisaties die hen daarbij kunnen begeleiden, moeten goed op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden en de wensen van deze relatief jonge ouderen. Dit geldt niet alleen voor uitkeringsinstanties, maar ook voor bedrijven, vrijwilligerscentrales/steunpunten die zorgen voor 'de match' en organisaties waar de senioren als vrijwilliger aan de slag kunnen.

Spagaat

Dienstverlenende organisaties, zoals verzorgings- en verpleeghuizen en welzijnsinstellingen werken anders dan ledenorganisaties en verenigingen. Ook de rol die vrijwilligers binnen de diverse organisaties vervullen is anders. Wat overeenkomt is dat ze vaak in een spagaat zitten als het gaat om het inspelen op wensen en behoeften van (toekomstige) oudere vrijwilligers en het vervullen van vacatures die zich aandienen. Daarom is het essentieel dat organisaties die ondersteuning bieden bij werving en behoud van vrijwilligers rekening houden met de specifieke situaties en omstandigheden binnen een organisatie. Zij kunnen dan een goed beeld schetsen van een organisatie en daar de juiste vrijwilliger aan koppelen. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten: de organisatie krijgt de juiste vrijwilliger en de vrijwilliger krijgt het werk dat bij hem of haar past.

Cijfers

Bij vrijwilligerswerk gaat het om werk waarvoor iemand zelf kiest, dat niet wordt betaald en dat plaatsvindt in georganiseerd verband. Vrijwilligerswerk komt ten goede komt aan (groepen in) de samenleving. Zo'n 23% van de 65-plussers zet zich in als vrijwilliger. Bij jongere senioren ligt dat percentage hoger: 45% van hen verricht vrijwilligerswerk, vooral in de kerk, sportvereniging of in de verzorging. Na het 75ste levensjaar neemt de participatie als vrijwilliger snel af. Dan neemt nog maar 9% deel aan het vrijwilligerswerk.

Rapport beschikbaar

Het rapport Senioren actief in Overijssel. Onderzoek naar deelname van 55-plussers als vrijwilligers in de provincie Overijssel is gratis te downloaden van de website van de provincie Overijssel (www.overijssel.nl), Vilans (www.vilans.nl en www.zorgbetermetvrijwilligers.nl) en SVWO/Arcon (www.arcon.nl, www.seniorenoverijssel.nl en www.allesbegintvrijwillig.nl).