Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

KNMI waarschuwt voor nieuwe sneeuwbuien en gladheid Waarschuwingen (wintertype code geel) voor gevaarlijk weer 8 december 2010 - Vandaag sneeuwt het eerst vooral in het zuidoosten, maar vanavond, vannacht en morgen krijgt het hele land te maken met een nieuwe serie winterse buien, die ons vanaf de Noordzee bereiken. Dat zorgt vooral daar waar de buien vallen opnieuw voor gladheid en overlast, donderdag ook tijdens de ochtendspits. De KNMI-waarschuwingscode wintertype geel voor gevaarlijk weer blijft van kracht (zie de actuele KNMI waarschuwingen en de verwachting). De afgelopen dagen was het ook glad door opvriezing, bevriezing en aanvriezende mist (foto: Jannes Wiersema)
De afgelopen dagen was het ook glad door opvriezing, bevriezing en aanvriezende mist (foto: Jannes Wiersema)
Sneeuw- en hagelbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. De neerslag kan korte tijd heftig zijn waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad kan worden, niet alleen door de sneeuw maar ook door bevriezing van natte weggedeelten. De intensiteit van de sneeuw of natte sneeuw kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen. Voor het verkeer is dat verraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven.

Winterse buien kunnen in het verkeer bijzonder hinderlijk zijn (foto Robert Hoetink)
Winterse buien kunnen in het verkeer bijzonder hinderlijk zijn (foto Robert Hoetink)
Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. In gebieden waar intensieve buien passeren, kan het enige tijd flink sneeuwen. Dat levert bij buiig weer grote verschillen op in weertype: over een afstand van nog geen tien kilometer kan het weer totaal anders zijn. Met dergelijke omstandigheden moet donderdag rekening worden gehouden.

Enkele dagen dooi
De sneeuwbuien van donderdag luiden het verdere doorzetten van de dooi in, zodat de sneeurestanten verdwijnen. Lang duurt de dooiperiode echter dat niet. In de loop van de volgende week keert de vorst waarschijnlijk weer terug en begint een nieuwe winterse periode.

Volop sneeuw in België, Frankrijk en delen van Duitsland Woensdag trekt een gebied met intensieve sneeuwval grotendeels ten zuiden van ons land langs. Alleen Limburg krijgt er iets van mee en ook hier sneeuwt het geruime tijd. Het meeste valt echter in het noorden an Frankrijk, België en Duitsland, op verschillende plaatsen meer dan 10 cm. De sneeuwzone is ontstaan bij een markant overgangsgebied tussen de koude lucht in het noorden en aanzienlijk zachtere lucht in het zuiden. In Spanje zijn in deze lucht dinsdag zomerse temperaturen gemeten van meer dan 25 graden! Door de grote temperatuurtegenstellingen is ook de activiteit van de neerslag groot. In de zachtere lucht in de dalen van het zuidwesten van Duitsland valt zo'n 50 mm regen.

Actuele weerwaarschuwingen Europa: http://www.meteoalarm.eu/

Nader Verklaard
Onze rubriek Nader Verklaard biedt achtergrondinformatie over winterweer en de kleurcoderingen van de waarschuwingen.
---

De aanvriezende mist leidt tot vorming van fraaie vormen van rijp maar kan op de wegen gladheid veroorzaken (foto: Jannes Wiersema) Winterse buien kunnen in het verkeer bijzonder hinderlijk zijn (foto Robert Hoetink)
Eerste uitgave: 22-11-10