Gezondheid een van de belangrijkste oorzaken van 'stapelstress'
08/12/2010 12:00
Biohorma BV
Het is - na drukte en onzekerheid op het werk (32%) - de grootste bron van stress in Nederland: de gezondheid (29%). Dat is wat blijkt uit recent onderzoek (1) van A.Vogel onder mensen die stress ervaren. Ook uiterlijk en gewicht scoren met ruim 26% hoog. Toch gaan veel mensen die stress ervaren juist over op ongezonde leefgewoontes als meer roken (60%), meer en ongezonder eten (54%) en het eten van zoetigheid als chocolade (46%). En daardoor ontstaat een negatieve spiraal, want ongezonde leefgewoontes leiden tot meer gewichts- en gezondheidsstress met opnieuw ongezonde leefgewoontes als resultaat. Stapelstress dus.
Bij stress gaat het lichaam meer stresshormonen produceren. Dit is een natuurlijke reactie om het lichaam in staat van alertheid te brengen om snel te anticiperen op dreigende situaties ('fight or flight'). Van oorsprong is stress dus heel nuttig. Als het lichaam echter langdurig stresshormonen blijft produceren, wordt de gezondheid er op de lange termijn door belast: de bloeddruk stijgt, er kunnen hartklachten en spijsverteringsproblemen ontstaan, de weerstand gaat achteruit en het geheugen wordt minder. Bovendien ontstaat er, zoals tevens blijkt uit het onderzoek, op korte termijn vaak een groot verlangen naar ongezond eten, zoetigheid en nicotine. Langdurige stress kan in die zin heel wat gezondheidsproblemen en ook overgewicht tot gevolg hebben. En juist dat blijken grote veroorzakers van stress te zijn, waardoor stapelstress ontstaat.
Bronnen van stapelstress
Het van oorsprong zo goed werkende 'fight or flight' mechanisme van het lichaam blijkt ons nu - met onze huidige levensstijl - tegen te gaan werken: ruim 68% van de Nederlanders heeft (regelmatig) stress en zo'n 44% van hen heeft daar in behoorlijke mate last van. En partners van gestresste mensen overigens ook, want de stress wordt in bijna 60% van de gevallen op hen afgereageerd. Een nieuwe bron van stapelstress, want de relatie met de partner is voor ruim 58% van de gestresste mensen juist ook weer aanleiding tot stress. Ook slecht slapen leidt tot stapelstress: het maakt een mens stressgevoeliger, maar juist door stress slapen mensen ook weer slechter (53%).
Negatieve spiraal doorbreken
Ruim 31% van de mensen die stress ervaren zoekt naar kortetermijnoplossingen om de stress snel te verminderen. Enerzijds maken de hormonen gestresste mensen erg kortetermijngericht, wat niet helpt bij het vinden van een langetermijnoplossing om de negatieve spiraal te doorbreken. Anderzijds raakt bijna 61% van de mensen met stress emotioneel uit evenwicht, waardoor nadenken over de lange termijn vaak niet meer lukt. Een rustgever kan dan helpen. Het kan de oorzaak van de stress niet wegnemen, maar wel helpen om het hoofd leeg te maken en de situatie beter te overzien. A.Vogel Rustgevend Extra Sterk is een 100% natuurlijke rustgever met inmiddels al duizenden tevreden gebruikers. Het product werkt niet verslavend, houdt de gebruiker fris en helder en kent geen bijwerkingen. En dat scheelt stress.
(1) Biohorma BV, November 2010: Kwantitatief onderzoek 'Stress' onder 589 mensen (uitgevoerd door PanelWizard).
ACHTERGRONDINFORMATIE
Wat is stress?
Stress betekent letterlijk spanning. Het is een situatie die het lichaam in een staat van paraatheid brengt. Stress zorgt ervoor dat het lichaam zich gereed maakt voor actie: de hartslag neemt toe, de ademhaling wordt sneller en de spieren spannen zich aan. Waardoor stress precies veroorzaakt wordt, is niet altijd even duidelijk. Soms is er één duidelijke oorzaak, terwijl het de andere keer een samenloop van factoren is. Hoewel de oorzaak in veel gevallen buiten het lichaam ligt, zit de daadwerkelijke stressreactie wel degelijk in het lichaam zelf. Dit heet het 'fight or flight' mechanisme: heel vroeger werd het lichaam door de aanmaak van de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol snel in staat van (kortdurende) alertheid gebracht om bijvoorbeeld te vluchten voor wilde dieren. Tegenwoordig hoeven we dat niet meer, maar de reactie van ons lichaam op 'dreigende' situaties is nog altijd gelijk.
In het kwantitatief onderzoek 'Stress' van Biohorma werden de volgende oorzaken van stress benoemd (meerdere antwoorden waren mogelijk):
- Werk (32%)
- Gezondheid (29%)
- Financiële situatie (26%)
- Uiterlijk/gewicht (26%)
- Gedrag kinderen (21%)
- Tijdgebrek (20%)
- Verplichtingen met de familie (19%)
- Relatie met familie/vrienden (17%)
- Sterfgevallen (15%)
- Relatie met partner (15%)
- Files (14%)
Symptomen van stress
Stress kan zich op veel manieren uiten. Iedereen ervaart stress op een andere manier en zo is het ook mogelijk dat stress bij iedereen op een andere manier tot uiting komt. Uit het onderzoek komen als belangrijkste symptomen/gevolgen naar voren: sneller geïrriteerd zijn (64%), emotioneel uit evenwicht zijn (55%), vermoeid zijn (51%), slechter slapen (53%), hoofdpijn (39%), chagrijnig zijn (33%), huilbuien (31%), last van spieren (26%), ruzie met partner (23%) last van de darmen (18%) en minder zin in sex (17%). Ook geeft 9% bijvoorbeeld aan agressiever te zijn.
A.Vogel Rustgevend Extra Sterk
Stress hebben en er niets aan doen is slecht voor de gezondheid, zoals uit het persbericht blijkt. Maar ook is stress slecht voor bijvoorbeeld de relatie en de nachtrust, wat hierboven beschreven wordt. In de natuur zijn van oudsher een aantal rustgevende, kalmerende ingrediënten te vinden die goed te gebruiken zijn in geval van stress. Citroenmelisse, passiflora en valeriaan zijn de bekendste daarvan. Ze helpen de vicieuze cirkel van stress te doorbreken door lichaam en geest te ontspannen, zodat de stresshormonen in het lichaam afnemen en schadelijke gezondheidseffecten minder kans krijgen. De drie natuuringrediënten zijn gecombineerd in het 100% natuurlijke Rustgevend Extra Sterk van A.Vogel.
- Extra krachtige formule met rustgevende planten
- Geeft rust en ontspanning
- Houdt fris en helder
- 100% natuurlijk: werkt niet verslavend en kent geen bijwerkingen
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie -