Gemeente Deurne


Rapport over de inrichting en de werking van de beleidscyclus

Gemeente Deurne

De Rekenkamercommissie van de gemeente Deurne heeft een rapport uitgebracht over de inhoud, werking en de effecten van de van de beleidscyclus. Met de term beleidscyclus wordt de jaarlijks terugkerende reeks documenten aangeduid, waarin de raad aangeeft wat het op diverse beleidsterreinen wil bereiken en het college over de uitvoering daarvan rapporteert en verantwoording aflegt aan de raad.

Het betreft met name de begroting, tussenrapportages, de voor- en najaarsnota en jaarrekening.

Conclusies en aanbevelingen uit het rapport
De Rekenkamercommissie heeft geconstateerd dat de beleidscyclus, zoals die in de gemeente Deurne wordt gehanteerd, de gemeenteraad voldoende in staat stelt zijn kaderstellende en controlerende taak naar behoren uit te voeren. De gemeenteraad maakt bovendien redelijk tot goed gebruik van zijn mogelijkheden om bij de opstelling van het raadsprogramma, de raadsopdrachten, verordeningen en andere beleidsdocumenten invulling te geven aan zijn kaderstellende rol. Wel zou daarin nog een stap vooruit gezet kunnen worden door met name de gewenste maatschappelijke effecten van (nieuw) beleid scherper te benoemen, daaraan prestatie-indicatoren te verbinden en aan te geven wanneer prestaties als 'voldoende' worden aangemerkt. Ook zou de raad zijn controlerende functie kunnen verbeteren door meer aandacht te besteden aan de resultaten van controleonderzoeken, door er beter op toe te zien dat de aanbevelingen uit die onderzoeken ook worden uitgevoerd.

Aanleiding voor het onderzoek
De Rekenkamercommissie vond dit onderzoek gewenst, omdat sinds de invoering van het duale stelsel de belangrijkste taak van de gemeenteraad is te controleren of de door hem vastgestelde beleidsplannen ook op de afgesproken manier worden uitgevoerd. Daarvoor is wel nodig dat de gemeenteraad heldere kaders voor die uitvoering door het college stelt en goed inzicht krijgt in de realisatie van de plannen zodat hij, waar nodig, kan bijsturen.

De cyclus is dus van wezenlijk belang voor het functioneren van de lokale democratie. Als de beleidscyclus niet op orde is, kan de gemeenteraad zijn belangrijkste taak niet naar behoren uitvoeren. In het onderzoek is gekeken of de beleidscyclus inderdaad een voldoende basis biedt voor een goede invulling van de rollen van gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders en zijn waar nodig aanbevelingen gedaan om de kwaliteit van de beleidscyclus te verbeteren. Het onderzoek is gelijktijdig ook in de gemeente Someren uitgevoerd.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.n l |