Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200910139/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'St. Sebastiaansbrug' van de gemeente Delft) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Delft van het bestemmingsplan 'St. Sebastiaansbrug'. Het plan maakt het mogelijk de St. Sebastiaansbrug met ongeveer 2,5 meter te verbreden en ongeveer 1 meter te verhogen. De brug zal worden ingericht met drie rijstroken, een dubbele tram- en busbaan en fiets- en voetpaden aan beide zijden. Een inwoner van Delft is het niet eens met het besluit van de gemeente en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is van mening dat de gemeenteraad de uitkomst van de milieueffectrapportage had moeten afwachten die voor het TU-Noordgebied moet worden opgesteld. De brug maakt volgens de man onderdeel uit van de ontwikkelingen in dat gebied. Ook vreest hij dat door het plan de luchtkwaliteit in de omgeving van de brug zal verslechteren. De Raad van State heeft de zaak op 8 november jl. op zitting behandeld.
2. 201000378/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bergen-Nieuw Kranenburg' van de gemeente Bergen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Bergen (NH) van het bestemmingsplan 'Bergen-Nieuw Kranenburg'. Het plan heeft betrekking op het rijksmonument en museum Kranenburgh aan de Hoflaan in Bergen. Het plan maakt een uitbreiding van dit museum mogelijk zodat een nieuw centrum voor kunst en cultuur, Nieuw-Kranenburg, ontstaat. De uitbreiding van ruim 2.000 m² wordt via een extra bouwlaag en een kelder gerealiseerd. Na de uitbreiding zullen het Kunstenaarscentrum Bergen, de Kunstuitleen, het Noord Hollands Kunstcentrum en Museum Het Sterkenhuis deel uitmaken van het Nieuw-Kranenburg. Twee omwonenden zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij wonen aan de Renbaanlaan, naast het perceel waarop Kranenburgh ligt. Zij zijn vooral bang dat het centrum vooral voor horeca, feesten en vergaderingen zal worden gebruikt. Dit zou veel verkeer aantrekken en het aantal parkeerplaatsen in het gebied zou daarop niet berekend zijn. Zij zien geen relatie tussen kunst en cultuur aan de ene kant en de vergaderingen en trouwceremonies die in het centrum worden gehouden, aan de andere kant. De ontsluiting en bereikbaarheid van het museum zou ten slotte niet optimaal zijn, vanwege de smalle Hoflaan en het drukke centrum van Bergen. De Raad van State heeft de zaak op 11 oktober jl. op zitting behandeld.
3. 201000614/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor uitbreiding varkensfokkerij in Balkbrug) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg heeft verleend voor een bestaande varkensfokkerij aan de Den Oosterhuis in Balkbrug. De vergunning maakt het mogelijk ruim 1.400 varkens op het bedrijf te houden. Een omwonende is het niet eens met de nieuwe vergunning. Hij vindt dat bij het beoordelen van de geuroverlast van het bedrijf rekening had moeten worden gehouden met de ligging van zijn garage, omdat hij daar vaak verblijft om meubels en auto's te restaureren. Verder zou het geluidsonderzoek niet deugen en is er onvoldoende informatie beschikbaar om te beoordelen of de ventilatoren voldoen aan de 'best beschikbare technieken'. Ook betwijfelt de man of de mestkelder aan de milieueisen voldoet. Daarom is hij tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 201005378/1 die de Raad van State eveneens op 8 december 2010 openbaar maakt. Die zaak gaat over het verzoek van de man om maatregelen te treffen tegen het bedrijf. Het gemeentebestuur heeft dit verzoek weliswaar ingewilligd, maar heeft aan de exploitant van de varkensfokkerij de keuze gelaten hoe hij de overtreding wil beëindigen. De Raad van State heeft beide zaken op 4 oktober jl. op zitting behandeld.
4. 201001724/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor afvalverwerker in Nieuwerkerk aan den IJssel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan een afvalverwerker voor een afvalshredderinstallatie aan de Kortenoord in Nieuwerkerk aan de IJssel. Het bedrijf slaat onder meer autowrakken en schroot op. Eerst wordt het schroot 'geknipt' en daarna wordt het verwerkt in de shredderinstallatie. De vergunning maakt het mogelijk om de capaciteit te verhogen naar 140.000 ton per jaar. Verder mag er op grond van de nieuwe vergunning in de avondperiode onderhoud worden gepleegd en kan dit incidenteel ook 's nachts gebeuren. Een omwonende ervaart al geruime tijd overlast van het bedrijf en is tegen de uitbreiding van de werktijden van het bedrijf. De man vreest vooral voor extra geluidsoverlast. Ook het verhogen van de capaciteit zou leiden tot extra overlast. Daarom is hij tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft zich al eerder uitgesproken over een milieuvergunning voor dit bedrijf. In een uitspraak van juli 2008 met zaaknummer 200705028/1 werd de eerdere vergunning vernietigd. Het provinciebestuur heeft daarna opnieuw een vergunning verleend, waarover nu uitspraak wordt gedaan. Zie ook de zaak met nummer 201001724/1 waarin de Raad van State eveneens op 8 december 2010 uitspraak doet. Die uitspraak gaat ook over de weigering door het provinciebestuur om maatregelen te treffen tegen de afvalverwerker. De Raad van State heeft beide zaken op 27 september jl. op zitting behandeld.
5. 201002012/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Werkzaamheden op de oever van de Neder-Rijn voor project Lexkesveer) Uitspraak over de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het verzoek om op te treden tegen grondwerkzaamheden op de noordoever van de Neder-Rijn vanwege rivierverruiming en natuurontwikkeling van Lexkesveer. Een maatschap in Wageningen heeft het provinciebestuur verzocht om op te treden tegen Rijkswaterstaat omdat in strijd met een eerder verleende vergunning op die locatie specie wordt aan- en afgevoerd. Volgens het provinciebestuur is er geen sprake van een overtreding van de vergunning. Zie ook twee andere zaken met nummers 200909898/1 en 201001724/1 waarin de Raad van State eveneens op 8 december 2010 uitspraak doet. In die zaken heeft de maatschap het provinciebestuur ook verzocht om op te treden tegen Ballast Nedam. De maatschap wil dat de afvoer van ophoogzand uit de ontgrondingslocatie in de Schoutenwaard op de zuidoever van de Neder-Rijn wordt stopgezet. Volgens de maatschap overtreedt Ballast Nedam met deze werkzaamheden de ontgrondingsvergunning die aan het bedrijf is verleend. Het provinciebestuur heeft zich op het standpunt gesteld dat specie (waaronder ophoogzand) mag worden afgevoerd mits aan alle overige milieuvoorschriften is voldaan. De Raad van State heeft alle drie de zaken gezamenlijk op 23 september jl. zitting behandeld.
6. 201002143/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang in Meppel) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Meppel heeft verleend aan de Stichting Speelwerk Kinderopvang voor de verbouwing van een pand aan het Zuideinde in Meppel voor een kinderdagverblijf en voor buitenschoolse opvang. Omdat het bestemmingsplan een kinderdagverblijf op deze locatie niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. De buurman is het niet eens met de verbouwplannen en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Assen. Volgens de man had het gemeentebestuur geen vrijstelling voor het kinderdagverblijf mogen verlenen, omdat de spelende kinderen voor geluidsoverlast zorgen in de rustige woonwijk. De rechtbank stelde de man in januari 2010 in het ongelijk. Hij laat het er niet bij zitten en is tegen de uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 1 november jl. op zitting behandeld.
7. 201002191/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Weigering bouwvergunning voor appartementen op voormalig leerlooierijcomplex in Cuijk) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Cuijk om een bouwvergunning te verlenen voor 23 appartementen en ruim 600 m² aan bedrijfsruimte aan het Deken van den Ackerhof, 't Tuigleerstraatje en het Tuigleerplein in Cuijk. Op de plaats waar het appartementencomplex en de bedrijfsruimte hadden moeten komen, staat een fabriekscomplex waar tot 1968 een leerlooierij was gevestigd. Royal Regouin International en de Zeemleerindustrie Nijmegen hadden om de bouwvergunning gevraagd. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat de gebouwen van de voormalige leerlooierij zogenoemd beeldbepalende objecten zijn die behouden zouden moeten blijven. Verder zou het bouwplan in strijd zijn met de redelijke eisen van welstand. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in januari 2010 dat het gemeentebestuur de vergunning terecht heeft geweigerd, omdat het bouwplan in strijd is met de welstandseisen. Tegen die uitspraak komen de bedrijven in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 1 november jl. op zitting behandeld.
8. 201002822/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Gebruik agrarische percelen in Prinsenbeek voor recreatieve activiteiten) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Breda om op te treden tegen het gebruik van een terrein aan de Overveldstraat in Prinsenbeek voor jeu de boules, donkeygolf en handboogschieten. Het terrein is in handen van een familie die al jaren allerlei recreatieactiviteiten onderneemt op zijn agrarische gronden. Een buurman ondervindt naar eigen zeggen overlast van deze activiteiten en in het bijzonder van de exploitatie van de jeu de boulesbanen binnen en buiten, donkeygolf en handboogschieten. Volgens de buurman zijn deze activiteiten in strijd met het bestemmingsplan en moet het gemeentebestuur hiertegen optreden. Het gemeentebestuur is van mening dat het bestemmingsplan donkeygolf en handboogschieten wel toestaan. Dat geldt niet voor de jeu de boulesbanen, maar die situatie wordt binnenkort gelegaliseerd, aldus het gemeentebestuur. Tegen een aantal andere activiteiten, zoals het voetballen op het terrein, heeft het gemeentebestuur wel maatregelen genomen. De rechtbank in Breda heeft in februari 2010 een eerder beroep van de buurman op dit punt ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is hij nu in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 14 oktober jl. op zitting behandeld.
9. 201007405/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 8 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Ontgrondingenwet
inhoudsindicatie:

(Ontgronden van percelen in groevegebied Spaubeek in Limburg) Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Limburg om aan een zand- en grindhandel in Schinnen een vergunning te verlenen voor het ontgronden van percelen in het groevegebied Spaubeek. Het bedrijf wil graag in een gebied van ruim 10 hectare ongeveer 875.000 m³ grond afgraven. Deze grond bestaat uit zand, stol, löss en aarde. Volgens het ontgrondingenbeleid van de provincie Limburg moet bij een aanvraag voor een ontgrondingsvergunning duidelijk worden gemaakt wat de maatschappelijke meerwaarde is van het project. Volgens het provinciebestuur heeft het bedrijf dat onvoldoende gedaan. Verder is niet duidelijk of Essent - die eigenaar is van een deel van de gronden - toestemming geeft voor het graafwerk. Het bedrijf is het niet eens met de weigering en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 8 november jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat