Provincie Overijssel

Overijsselse werelprimeur: composieten kiepbare laadbak

6 december 2010

Een groep Overijsselse bedrijven heeft een wereldprimeur met de ontwikkeling van een lichtgewicht composieten kiepbare laadbak voor de transportsector. De nieuwe unieke kiepbare laadbak, ook wel kipper genoemd, is de helft lichter, sterker en veel energiezuiniger en stiller dan de huidige metalen kipper. Verschillende transportbedrijven hebben al belangstelling voor de vinding.

Wereldprimeur uit Overijssel

De nieuwe lichtgewicht composieten laadbak kan de huidige metalen kipper op termijn grotendeels vervangen. Voordeel van de duurzame, lichtere en sterkere kipper is dat er twee ton aan extra lading op mee kan. De kipper is bovendien dankzij het composiet materiaal van TenCate bestand tegen hoge temperaturen van circa 180 graden Celsius en verbruikt leeg tijdens het transport veel minder brandstof dan voertuigen met de bestaande metalen variant.

De ontwikkelde kipper is een zeer groot exemplaar voor een vrachtwagenopbouw, van 6,5 meter lengte, 2,5 meter breedte en circa 2 meter hoogte. Een tweede versie voor een trailer met een lengte van 9 meter is op komst. De laadbak zal worden ingezet voor het transport van los te storten producten, zoals asfalt, grind, slib, zand, gebroken puin, landbouwgewassen, diervoer, bedrijfsafval en (warm) asfalt.

De kipper wordt wereldkundig gemaakt tijdens de eindejaarslunch van Kennispoort Regio Zwolle op vrijdag 10 december van 11.30 tot 14.00 uur. Ondernemer Martin Luinstra laat dan zien hoe hij de kunststof laadbak samen met het consortium heeft ontwikkeld. Op ludieke wijze stelt hij het eerste prototype voor.

Composietgebruik en schaarcylinder

De kipper is opgebouwd uit lagen van verschillende (isolerende) composieten van TenCate. Composieten zijn met vezel versterkte kunststoffen die wel vier tot zes keer sterker zijn dan bestaande metalen materialen. Met slim construeren valt er met dit materiaal een aanzienlijke gewichtsafname te realiseren. Dit was ook een doel van het project.

Composieten worden wel `het materiaal van de toekomst' genoemd. Essentieel in deze productietechniek was de verbindingstechniek tussen de verschillende materialen, zodat aan alle producteisen werd voldaan. Het samenwerkingsverband heeft ook een verbeterde kieptechniek ontwikkeld. Bij de ontwikkeling heeft men zich toegelegd op een nieuwe schaarcylinder waardoor het zwaartepunt van de kipper verder naar voren wordt verplaatst. Hierdoor ontstaat een optimale as-lastverdeling. Het consortium wil de nieuwe kipper snel seriematig gaan produceren.

Belangstelling

Onder meer Volvo Trucks en GS Meppel hebben al belangstelling getoond voor de nieuwe kipper. Daarnaast is er vanuit Duitsland concrete interesse.

Participanten

De provincie Overijssel heeft het samenwerkingsverband ondersteund met subsidie voor het onderzoek en de ontwikkeling van deze vernieuwende kipper.

Alle deelnemers aan het project Kunststof Kipper zijn:
* Kooiker Bedrijfswagenspuiterij en Carrosserie te Rouveen;
* Roelofs Kipper te Rouveen;

* TenCate Advanced Composites te Nijverdal, ontwikkelaar en producent van composiet materialen;

* Norma MPM te Hengelo, complexe mechatronische modules;
* CTC (Composite Technology Centre) te Hengelo, kenniscentrum voor composieten;

* De Sprong Metaal te Nieuwleusen, mallenbouw;
* ThermoPlastic composite Research Centre (TPRC) te Enschede, onderzoekscentrum composieten;

* STODT te Hengelo, kenniscentrum voor metaal- en kunststofverwerkende industrie;

* Hogeschool Windesheim te Zwolle, lectoraat Kunststof Technologie;
* Universiteit Twente te Enschede, faculteit Construerende Technische Wetenschappen.

Dit project is opgezet met hulp van Kennispoort Regio Zwolle, Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) en de Provincie Overijssel.