Vrije Universiteit Amsterdam

In de zorg gaat het om de relatie


* Startdatum: 06-12-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Beziehungsgestaltung in der Behindertenhilfe. Zur Berufsethik der Betreuung


* Spreker: P.W. Blomaard


* Promotor: prof.dr. J.S. Reinders


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

De relatie tussen mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders is de kern van de verstandelijk gehandicaptenzorg. Als de begeleider deze relatie goed verzorgt, kan hij de individuele cliënt helpen betekenis en perspectief in zijn leven te ontdekken. Voor zover de begeleider professioneel werkzaam is, zal hij deze relatie op professionele wijze vorm en inhoud geven. De professionele relatie is altijd ook een persoonlijke relatie, waarin morele kwaliteiten van de begeleider een belangrijke taak vervullen. Pim Blomaard onderzocht welke morele competenties de begeleider nodig heeft om de zorgrelatie op gelijkwaardige wijze vorm te geven.

Blomaard gaat in zijn onderzoek in op de zelfreflectie, de beroepshouding, de leidende intentie van de begeleiding, het zelfmanagement en de situationele verantwoordelijkheid. Hij levert daarmee een bijdrage aan het beroepsethisch fundament van de professionele begeleiding. In dit kader komen bijvoorbeeld de deugden van eerbied, onbevangenheid en gelijkmoedigheid ter sprake en gaat hij in op de wederkerigheid van de relatie. Met behulp van deze morele kwaliteiten is de begeleider in staat de gelijkwaardigheid niet alleen te respecteren maar ook in zijn werk te concretiseren. Wie herinnert zich niet Birger Sellin, de gedragsgestoorde autist die niets leek te kunnen tot hij brieven en boeken ging schrijven? Er zijn innerlijke eigenschappen voor nodig om te kunnen ontdekken wat de ander kan en om de situatie te creëren waarin de ander kan tonen wie hij is en wat hij wil.

De studie van Blomaard is actueel omdat het de visie ondersteunt dat kwaliteitsbeoordeling die uitsluitend cijfers vergelijkt de plank misslaat. De kwaliteit van goede zorg wordt bepaald door wat mensen er samen van maken en door de persoonlijke kwaliteiten die ze daarbij inzetten. Kwaliteitsbeleid moet bij de zorgrelatie beginnen. Verder is de uitwerking van de verschillende morele competenties van belang om het beroepsprofiel te verdiepen en de beroepsopleiding te verrijken. Daarnaast is het voor vele andere beroepen relevant te weten hoe professionaliteit geïntegreerd kan worden met persoonlijke moraliteit.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam