Gemeente Zwartewaterland


Bestemmingsplan Woonwijken in gemeenteraad

Op 2 december a.s. behandelt de gemeenteraad van Zwartewaterland het bestemmingsplan Woonwijken. Dit plan voorziet in actuele ruimtelijk regels en kent meer mogelijkheden voor bijgebouwen en het gebruik van panden. Procedures voor afwijking van het bestemmingsplan zijn niet meer nodig waardoor de administratieve lasten verminderd worden.

Naoorlogse woonwijken
Het bestemmingsplan Woonwijken heeft betrekking op alle naoorlogse woonwijken in de drie kernen van Zwartewaterland. Het betreft in ieder geval de volgende wijken: Greente, Tag en Binnenlanden in Genemuiden; Dedemsvaart-Zuid, Nadorst en Ter Wee's Hoek in Hasselt; Barsbekerbinnenpolder, de Nieuwe Sluis en Buitenkwartier-Cingellanden in Zwartsluis.

"Gemeenten zijn verplicht elke tien jaar hun bestemmingsplannen te herzien," geeft loco-burgemeester Wolbert Meijer aan. "Met dit nieuwe bestemmingsplan is gekozen voor een uniforme regeling. De regels worden niet alleen eenduidiger en daardoor eerlijker, ze bieden in veel gevallen ook ruimere mogelijkheden in vergelijking met de oude plannen. Hierdoor is het bij veel bouwplannen niet meer nodig om een ontheffingsprocedure te voeren, omdat het bouwplan niet in het bestemmingsplan past. Dit scheelt in kosten en tijd en levert daarom een lastenverlichting op. Het uitgangspunt is dat we voor het gehele gebied van de woonwijken niet meer meewerken aan ontheffingen, omdat de bouw- en gebruiksmogelijkheden in het nieuwe bestemmingsplan ruim genoeg zijn om aan de hedendaagse woonwensen tegemoet te komen."

Inbreng burgers en instanties
In de voorbereiding van het plan is uitgebreid aandacht geschonken aan de inbreng van burgers en instanties. Behalve de gebruikelijke terinzagelegging voor zienswijzen en de inspraakprocedure, hebben de inwoners van Zwartewaterland gedurende drie inloopavonden de mogelijkheid gekregen om vragen te stellen en reacties te geven. Ook konden zij zien wat de gevolgen zijn van het nieuwe plan voor hun woonomgeving. Diverse opmerkingen hebben geleid tot aanpassingen die zijn verwerkt in het plan.

Door dit intensieve traject wordt nu een zorgvuldig voorbereid bestemmingsplan aan de raad voorgelegd.


----------Einde bericht

Hasselt, 18 november 2010