Gemeente Utrecht
2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
151
Vragen van mevrouw drs. M.W. Haage, mr. S. Ba? en Mr. R.M. Crowe
(ingekomen 1 december 2010)
De leden van D66 en de Partij van de Arbeid zijn op werkbezoek geweest bij de net opgerichte zelfhulpgroep Stop stalking. De aanwezige (voormalig) slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van stalking hebben ons daar verteld hoe ernstig de aanhoudende bedreiging is voor slachtoffers van stalking. Vervolgens bleek ook uit al hun verhalen dat de ondersteuning, hulp en opvolging van de verschillende (semi-) overheidsinstanties ernstig tekort schiet.
Dit laatste baart de fracties van D66 en de PvdA ernstige zorgen. Daarom de volgende vragen:
1. Wat is het geldende protocol om slachtoffers van stalking bij te staan nadat zij aangifte hiervan doen bij de politie?
2. Stelt de regio Utrecht het systeem 'AWARE' ter beschikking aan slachtoffers om zich beter te beveiligen tegen hun stalker? Zo nee, kunt u aangeven wat daarvan de reden is?
3. Klopt het dat slachtoffers van stalking niet welkom zijn bij de maatschappelijke vrouwenopvang, ook indien zij dezelfde soort problematiek (psychisch en/of fysiek geweld in een (verbroken) relatie) ervaren als in een huiselijk geweld situatie? Zo ja, kunt u aangeven wat daarvan de reden is?
4. Klopt het dat het advies en steunpunt huiselijk geweld (ASHG) vragen van slachtoffers van stalking in de relationele sfeer niet beantwoord? Zo ja, kunt u aangeven wat daarvan de reden is?
5. Op welke wijze staat slachtofferhulp de slachtoffers van stalking bij? Zijn zij voldoende geëquipeerd om bij deze complexe juridische en psychosociale problematiek te adviseren?
6. Acht het college dit gebrek aan hulpverlening van het ASHG voor deze doelgroep wenselijk? Of is er een ander loket of instantie waar slachtoffers van stalking terecht kunnen voor de nodige adviezen, hulpverlening en weerbaarheidtrainingen?
7. Bij welke instanties/organisaties kunnen kinderen van slachtoffers van stalking terecht voor hulpverlening?
---- --