Raad van State


donderdag 2 december 2010
11.00 uur
Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft verleend voor het uitbreiden van een melkveehouderij aan de Geerkade in Wilnis. Het gaat om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. De eigenaar van de melkveehouderij neemt een stal over van zijn buurman. De melkveehouderij ligt in de buurt van het natuurgebied 'Armenland Ruwiel' dat deel uitmaakt van het staatsnatuurmonument 'Schraalland Utrecht West'. Volgens de Coöperatie Mobilisation for the Environment is onduidelijk of de uitstoot van ammoniak niet toeneemt en of het natuurgebied niet wordt aangetast. Het provinciebestuur had dit beter moeten onderzoeken, aldus de coöperatie. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003099/1)

11.15 uur

Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Voerendaal om een bestemmingsplan vast te stellen voor recreatiepark Domein Hellebeuk aan de Hellebeukerweg in Klimmen. De recreatiewoningen zijn in eigendom van particulieren die samenwerken in een vereniging van Eigenaars. De gemeenteraad heeft geweigerd ook permanente bewoning van de woningen toe te staan. De vereniging van eigenaars komt tegen de weigering om een bestemmingsplan vast te stellen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200906882/1)

11.30 uur

Zitting over het verzoek om voor vier vaartuigen ligplaatsvergunningen te verlenen aan de Gevleweg in de Houthavens. De eigenaar van een bedrijf dat tuindervletten repareert en onderhoudt, had om de ligplaatsen verzocht voor zijn vaartuigen Drijvende Bok, Blauwe Werkboot, Bok en Oblomof. Niet alleen heeft het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark van de gemeente Amsterdam deze vergunningen geweigerd, ook heeft het bepaald dat vaartuigen daar binnen negen maanden weggehaald moesten worden. Volgens het stadsdeel wist de eigenaar van het bedrijf in 2001 al dat alleen de Blauwe Werkboot en de Drijvende Bok tijdelijk in de Houthavens mochten liggen, totdat het gebied definitief was ingericht en de definitieve ligplaatsen waren opgeleverd. De eigenaar vindt dat hij recht heeft op de ligplaatsen, omdat hij op de peildatum van 18 december 1996 al ligplaatsen had in dit gebied. Het is hem niet duidelijk waarom hij niet voor de vergunningen voor die ligplaatsen in aanmerking komt. De rechtbank in Amsterdam heeft in juni 2010 een eerder beroep van de man gegrond verklaard. Het stadsdeel is het niet eens met die uitspraak en komt in (zaaknummer 201006394/1)
11.45 uur
Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft verleend voor het uitbreiden van een melkveehouderij aan de Gagelweg in Wilnis. Het gaat om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. De melkveehouderij ligt in de buurt van het natuurgebied 'Armenland Ruwiel' dat deel uitmaakt van het staatsnatuurmonument 'Schraalland Utrecht West'. De Coöperatie Mobilisation for the Environment vreest dat de toename van ammoniakuitstoot schade veroorzaakt aan het natuurgebied. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003124/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Horst aan de Maas van het bestemmingsplan 'Museum de Locht'. Het plan heeft betrekking op het nationaal asperge- en champignonmuseum aan de Koppertweg in Melderslo. Het plan maakt onder meer de uitbreiding van het museum mogelijk en het verplaatsen van de hoofdentree naar de Broekhuizerdijk. Ook mogen vier woningen worden gebouwd en krijgt een agrarische bedrijfswoning op het museumterrein de bestemming 'burgerwoning'. Een veehouder uit de buurt vreest dat het museum door de veranderingen niet meer aan de geurnormen zal kunnen voldoen. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000560/1)

14.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan 'Kern Eind' van de gemeente Nederweert. Het plan heeft betrekking op het openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Het plan maakt het mogelijk het museumterrein uit te breiden. De eigenaren van een akkerbouwbedrijf uit de buurt vinden dat het museumterrein te dicht bij de composthoop op hun bedrijf komt te liggen. Zij vrezen dat zij in hun bedrijfsvoering worden belemmerd door de geuroverlast van hun composthoop. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908904/1)