Rijksvoorlichtingsdienst

Ruim 90 miljoen euro voor aanpak leegstand krimpregio's

De Rijksbijdrage van 31 miljoen euro voor de aanpak van leegstand in de krimpgebieden Parkstad-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen wordt door lokale partijen verdrievoudigd tot 93 miljoen euro. Met dit budget gaan provincies en de samenwerkende gemeenten in de drie krimpregio's leegstand en verloedering te lijf en moet een prijsval op de woningmarkt worden voorkomen. De afspraken zijn vandaag in Den Haag bezegeld tijdens een grote bestuurdersconferentie over krimp.

De bijdrage van elk 14,75 miljoen euro voor Parkstad-Limburg en de Eemsdelta in Noordoost-Groningen en de 1,5 miljoen euro voor Sluis in Zeeuws-Vlaanderen was eerder al toegekend. Voorwaarde is dat lokale partijen zelf ook meebetalen en in regionale 'transformatieplannen' vastleggen hoe zij met sloop, herstructurering en een ander type woningen leegstand en verloedering aanpakken. Nu de plannen rond zijn, is er voor zowel Parkstad-Limburg als Noordoost-Groningen ruim 44 miljoen euro beschikbaar en voor Zeeuws-Vlaanderen 4,5 miljoen euro.

Met de saneringsplannen moet de leegstand in tien jaar tijd tot maximaal 2 procent terug zijn gebracht. De investeringen van Rijk, gemeente en provincies, dragen volgens de ondertekenaars niet alleen bij aan de werkgelegenheid, maar zijn ook een belangrijke impuls voor andere lokale partijen zoals de woningbouwcorporaties. De manier waarop de corporaties zelf kunnen meebetalen aan hun deel van de plannen is onderwerp van een studie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat brengt nu in kaart hoe het investeringsvermogen van de corporaties zicht de komende periode ontwikkelt.

De bestuurdersconferentie 'Krimp in beweging' staat in het teken van de noodzakelijke samenwerking tussen lokale partijen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij de aanpak van de negatieve gevolgen van bevolkingskrimp. Volgens de laatste prognoses krijgt ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten de komende 30 jaar met een soms aanzienlijke teruggang van het aantal inwoners te dalen. Door vroegtijdig in te spelen op de voorziene omslag en regionale samenwerking blijft de leefbaarheid zoveel mogelijk op peil.