Gemeente Den Haag

Bijna kwart minder voortijdige schoolverlaters

Gepubliceerd: 02 december 2010 Laatste wijziging: 02 december 2010

Het aantal voortijdige schoolverlaters in Den Haag is in het schooljaar 2008-2009 gedaald met 23,5% ten opzichte van (het peiljaar) 2005-2006. Den Haag behoort tot de best presterende grote gemeenten.

Het landelijk convenant `Aanval op de uitval' gaat sinds 2007-2008 uit van een afname van 10% per jaar. De doelstelling van een vermindering van 20% in het schooljaar 2008-2009 heeft de gemeente Den Haag met 23,5% opnieuw ruimschoots gehaald.

Wethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Dienstverlening): `Uitvallen op school betekent dat jongeren buiten spel komen te staan, omdat zij geen diploma op zak hebben. Zij maken daardoor een kleinere kans om een baan te vinden. Zo ver mag het niet komen. Daarom dat we uitvallers zo snel mogelijk terugleiden naar school. Jongeren moeten perspectief houden op een goede toekomst. In hun eigen belang en dat van de maatschappij.'

De Haagse Aanpak

Den Haag wil dat zoveel mogelijk jongeren minimaal hun Mbo-diploma (vanaf niveau 2), Havo of Vwo-diploma halen. Het is moeilijker om uitgevallen jongeren terug naar school te geleiden dan om jongeren op school te houden. Daarom heeft het voorkomen van schooluitval en de aanpak van verzuim topprioriteit.

Bij de preventie van schooluitval wordt sterk ingezet op versterking van de zorgstructuur op scholen. Daarbij gaat het niet alleen op betere zorg binnen de school maar ook om samenwerking met gezondheidszorg, leerplicht en politie.

De overstap van Vmbo naar Mbo - waarbij de kans op uitval groot is- heeft extra aandacht. Leerlingen van de examenklassen in het Vmbo worden aangesproken op de noodzaak zich in te schrijven bij het Mbo en het maken van een opleidings- en beroepskeuze. Waar nodig krijgen zij begeleiding in de vervolgstap.

Een registratiesysteem houdt nauwkeurig bij of geslaagde Vmbo-leerlingen zich daadwerkelijk op het Mbo ingeschreven hebben. Dit Haagse systeem wordt inmiddels ook regionaal ingezet en vanaf 2011 buiten de regio Haaglanden.

4.000 jongeren begeleid

Jongeren die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten worden bij het Regionaal Meld- en Coördinatiefunctie Haaglanden (RMC) gemeld, geregistreerd en voor een gesprek opgeroepen of thuis opgezocht. Een casemanager begeleidt de jongeren. Jaarlijks begeleiden zij ruim 4.000 jongeren naar een opleiding of (als het niet anders kan) naar een baan.

Jongeren die extra zorg en ondersteuning nodig hebben, maken sinds kort gebruik van de plusvoorzieningen. Voor deze projecten stelde het Rijk EUR 5,5 miljoen beschikbaar voor de regio Haaglanden.

Aanval op de uitval

De gemeente Den Haag realiseert zich dat stappen zijn gezet maar vindt dat de aanval op de uitval moet worden voortgezet. Daartoe wil Den Haag nauw betrokken blijven bij de aanpak van schooluitval en wil de gemeente Den Haag dat het Rijk hiervoor budget beschikbaar blijft stellen. Samen met collega-wethouders is wethouder Ingrid van Engelshoven daarover met bewindslieden in gesprek.