Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Langdurig lichte sneeuw
Actievere sneeuwbuien langs de kust in aantocht 2 december 2010 - Vandaag valt er geruime tijd lichte sneeuw. De intensiteit is aanvankelijk het grootst in de zuidelijke helft maar de hoeveelheden blijven beperkt. De wind is sterk afgenomen waardoor het veel minder koud aanvoelt. De temperaturen zijn echter laag. Overal blijft het licht tot matig vriezen. Vanmiddag komen actievere sneeuwbuien vanaf de Noordzee het noordelijk kustgebied binnen. Vanavond en vrijdag kunnen langs de hele kust sneeuwbuien vallen die lokaal intensief kunnen zijn. In het weekeinde volgt een dooiaanval maar het is nog onduidelijk of die gaat slagen (zie actuele weerwaarschuwingen van het KNMI).
In het noorden is de noordooster zelfs stormachtig wat leidt tot zandverstuivingen (foto: Jannes Wiersema)
In het noorden is de noordooster zelfs stormachtig wat leidt tot zandverstuivingen (foto: Jannes Wiersema)
Woensdag stond in ons land een krachtige tot stormachtige wind terwijl het zo'n 6 tot 8 graden vroor. Dat leverde gevoelstemperaturen op van
-16 à -17 graden. Het komt weinig voor dat het zo vroeg in de winter al zo koud is. Een dag als woensdag met gevoelstemperaturen van -15 graden of lager komt jaarlijks gemiddeld drie keer voor.

Wat is gevoelstemperatuur
In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Hoe kouder het is en hoe harder het waait des te kouder voelt het aan. We kunnen het warmteverlies uitdrukken in een gevoelswaarde van de temperatuur, gevoelstemperatuur genoemd. Het verschil tussen de gemeten luchttemperatuur en de gevoelstemperatuur is een maat voor extra warmteverlies.

Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Het KNMI maakt gebruik van een recent in Canada ontwikkelde formule. Deze methode is gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid. De vermelde gevoelstemperatuur geldt voor een gezond, volwassen en wandelend persoon van gemiddelde lengte. De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid.

Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kunnen na enkele uren verschijnselen van onderkoeling optreden. Gevoelstemperaturen onder de
-15 graden kunnen na een uur koudeletsel opleveren en onder de -20 graden is na een half uur ook bij goed afdichtende winterkleding al een kleine kans op bevriezingsverschijnselen.

Hoe vaak ijzig koud?
Gevoelstemperatuur Elfstedentocht 18 januari 1963 bepaald uit luchttemperatuur en gemiddelde windsnelheid volgens JAG/TI-methode en bij 5 of 8 meter per seconde schaatssnelheid (bron: KNMI, Geert Groen) Gevoelstemperatuur Elfstedentocht 18 januari 1963 bepaald uit luchttemperatuur en gemiddelde windsnelheid volgens JAG/TI-methode en bij 5 of 8 meter per seconde schaatssnelheid (bron: KNMI, Geert Groen)

Een jaar telt gemiddeld drie dagen met een gevoelstemperatuur onder de
-15 graden, zoals vandaag. Op 10 dagen per jaar komt de gevoelstemperatuur onder -10 graden. Een hele dag onder -10 graden met een laagste gevoelstemperatuur onder -20 graden komt eens in de drie jaar voor. Extreme doordringende kou met in De Bilt gedurende minstens een uur gevoelstemperaturen onder de -25 graden komt gebaseerd op een halve eeuw gegevens gemiddeld eens in de 33 jaar voor.

Ook op 26 januari 2010 zijn gevoelstemperaturen opgetreden tussen -17 en -21 graden. De laagste gevoelstemperatuur sinds 1961 berekend op uurbasis volgens de Canadese JAG/TI methode is voorgekomen in het noorden en midden van het land op 14 januari 1987. Eelde en Twente hadden toen een gevoelstemperatuur van -28 graden, De Bilt -26 graden. Ook 31 december 1978 was een berenkoude dag met in het zuiden van het land gevoelstemperaturen van -26 graden.

Een kleine hoeveelheid sneeuw kan al voldoende zijn voor lange files (foto: Jacob Kuiper)
Een kleine hoeveelheid sneeuw kan al voldoende zijn voor lange files (foto: Jacob Kuiper)
De winterstand
De eerste vorstperiode van deze winter begon op 23 november met op enkele plaatsen lichte vorst. Daarna nam de vorst geleidelijk toe en aan het einde van de vorige week kwam het op meer plaatsen tot matige vorst. Eelde meldde op 27 november -8,3 graden, de laagste temperatuur van de afgelopen dagen. Strenge vorst is nog niet opgetreden.

Maandagmiddag en avond viel de eerste sneeuw. Op de meeste plaatsen viel in enkele uren zo'n 1 à 2 cm cm, in het zuiden van Limburg en het oosten van Brabant op enkele plaatsen 5 cm. De sneeuw viel grotendeels tijdens de avondspits waardoor de overlast voor het verkeer ondanks de geringe hoeveelheden groot was.

IJs groeit aan
De aanhoudende vorst zorgt de komende dagen voor verdere aangroei van het ijs met één of twee centimeter per dag. De dikte van het ijs vertoont echter grote verschillen zodat het moeilijk is om aan te geven hoe dik het ijs op de verschillende plekken in Nederland is. De vorming van natuurijs hangt daarbij van verscheidene factoren af. Niet alleen de temperatuur, maar ook wind, bewolking, sneeuw en vochtigheid zijn van grote invloed. Daarnaast spelen ook de stroomsnelheid, diepte en ligging van het water een belangrijke rol. Wind zal het bevriezingsproces in de regel versnellen, omdat de warmte die vrijkomt bij bevriezing dan snel wordt afgevoerd. Waait het echter hard dan wordt de bevriezing juist vertraagd, omdat het water dan mengt met het warme bodemwater. Voordeel voor de schaatsliefhebbers bij deze vorstperiode is dat de wind pas toenam nadat het eerste ijs was gevormd.

Bar winterweer in Europa
In grote delen van Europa is het volop winter. Vooral in Scandinavië worden zeer lage temperaturen gemeten met ook in het zuiden 10 tot 20 graden vorst. Bovendien ligt daar op veel plaatsen een dik pak sneeuw, in het zuiden van Zweden lokaal 70 cm. Ook de Britse Eilanden zitten midden in de winter. Vooral het oosten en noorden van het Verenigd Koninkrijk ligt veel sneeuw die daar veel overlast oplevert. Ook in Duitsland ondervindt het verkeer ernstig hinder van de sneeuw. De sneeuwgebieden zijn vooral boven Duitsland bijzonder actief. In de Duitse middelgebergten ligt zo'n 30 tot 70 cm sneeuw. Op de Zugspitze lag woensdagochtend een meter sneeuw. Moskou noteerde woensdagochtend
-24 graden.

Actuele weerwaarschuwingen Europa: http://www.meteoalarm.eu/

Nader Verklaard
Onze rubriek Nader Verklaard biedt achtergrondinformatie over vorst, sneeuw, windchill en de vorming en aangroei van ijs.
---

Op een aantal plaatsen viel afgelopen weekeinde al wat sneeuw (foto: Jannes Wiersema) Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI methode die het KNMI hanteert Een kleine hoeveelheid sneeuw kan al voldoende zijn voor lange files (foto: Jacob Kuiper) Gevoelstemperatuur Elfstedentocht 18 januari 1963 bepaald uit luchttemperatuur en gemiddelde windsnelheid volgens JAG/TI-methode en bij 5 of 8 meter per seconde schaatssnelheid (bron: KNMI, Geert Groen) Eerste uitgave: 22-11-10