Gemeente Coevorden

Politieke Markt Coevorden

Mbo-scholieren De Nieuwe Veste bezoeken Politieke Markt Coevorden

dinsdag 30 november 2010

Zestien mbo-scholieren van Scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden bezoeken op donderdag 2 december de Politieke Markt Coevorden (PMC) in het gebouw van de school. Deze dag staat voor de leerlingen (16/17 jaar) volledig in het teken van de gemeenteraad. Vanuit het vak Burgerschap voeren ze overdag opdrachten uit die met de gemeenteraad te maken hebben, bezoeken ze 's avonds de gemeenteraadsvergadering en gaan ze in gesprek met de wethouders Truus Pot-Eland en Geert Roeles.

Het vak Burgerschap is een verplicht onderdeel van het examen. Burgerschapsvorming brengt jongeren de basiskennis, vaardigheden en houding bij die nodig zijn om een actieve rol te kunnen spelen in de eigen leefomgeving en in de samenleving. Ze maken kennis met begrippen als democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit.

Gemeenteraadsvergadering
Die kennis komt niet alleen uit boeken, maar wordt ook geleerd door te oefenen in de praktijk. Bijvoorbeeld door de gemeenteraadsvergadering te bezoeken. De leerlingen bereiden zich overdag voor door het maken van opdrachten die over de gemeenteraad gaan. Om 18.45 uur worden ze in Scholengemeenschap De Nieuwe Veste verwelkomd door burgemeester Bert Bouwmeester en griffier Bert Kunnen. Daarna mogen ze zelf bepalen of ze naar Kamer 1 of Kamer 2 gaan. In de pauze van de PMC (20.30 uur) volgt een discussie met wethouders Truus Pot-Eland en Geert Roeles. Onder meer over de stelling dat de leeftijd om te mogen drinken moet worden verhoogd naar 18 jaar. Ook mogen ze zelf vragen stellen aan de wethouders. Daarna gaan ze terug naar de Kamers 3 en 4 voor het tweede deel van de PMC. Na afloop schrijven de jongeren een reflectie over de dag die op school wordt besproken.

Belangrijk
De gemeente Coevorden vindt het belangrijk aan dit initiatief mee te werken. De gemeenteraad beslist over zaken dichtbij huis; ook over onderwerpen die jongeren aangaan. Bovendien mogen ze stemmen als ze achttien jaar zijn. Door een gemeenteraadsvergadering te bezoeken, leren ze wat een gemeenteraad doet, waar de gemeenteraad over beslist en hoe die besluiten tot stand komen.