Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Amsterdam, 1 december 2010
Nederland koploper in Europa: alle Nederlandse bioscopen en filmtheaters digitaal in 2012
Unieke publiek-private samenwerking maakt de collectieve overgang van analoge naar digitale technologie in het vertoning- en distributiecircuit mogelijk. De Stichting Digitalisering Nederlandse Cinema, opgericht door de NVB (Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten), de NVF (Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs) en EYE Film Instituut Nederland gaat de digitalisering van alle bioscopen en filmtheaters in Nederland binnen twee jaar realiseren. Totale kosten ¤ 38 miljoen. Staatssecretaris Zijlstra van OCW is akkoord met een bijdrage uit de middelen van het Nederlands Fonds voor de Film. Daarnaast draagt de overheid bij uit het rijksbrede Programma Implementatie Agenda ICT-beleid (PRIMA). Met een overheidsaandeel van 14% - vooral bestemd voor de niet commerciële filmtheaters - wordt de digitalisering van het Nederlandse vertoningscircuit mogelijk gemaakt. Naar verwachting zullen de eerste digitale projectoren in januari 2011 worden geplaatst. Midden 2012 zullen alle fil
mtheaters en bioscopen digitaal kunnen vertonen en filmdistributeurs digitaal films aanleveren.
In minder dan anderhalf jaar tijd is een businessplan ontwikkeld op basis van het Virtual Print Fee model en is de financiering gerealiseerd. Met de collectieve en gecoördineerde aanpak kan een breed aanbod voor een groot publiek worden gegarandeerd. Bovendien wordt het fijnmazige vertoningscircuit in Nederland van bioscopen en filmtheaters gewaarborgd en zijn de kosten door collectieve afspraken voor individuele vertoners lager. De collectieve aanpak in publiek-private samenwerking is vooralsnog uniek in Europa. Nederland wordt hiermee het eerste land dat volledig over gaat naar digitaal. Nederland kent op dit moment 242 bioscopen met 751 doeken, waarvan er reeds 201 met 2 K projectoren zijn uitgerust.
Digitale innovatie biedt de filmsector groeikansen door het creatiever en sneller in kunnen spelen op de vraag van bezoekers naar de nieuwste (Nederlandse) films maar ook naar films uit het (recente) verleden. Zalen worden daarnaast aantrekkelijk voor onder meer onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven en overheden voor presentaties en bijeenkomsten. Ook verbreding van het aanbod naar (live) concerten, opera, theaterproducties of voetbalwedstrijden wordt in de nabije toekomst mogelijk. De culturele en maatschappelijke functie van bioscopen en filmtheaters wordt hiermee verbreed.
Ingezonden persbericht