Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 29 november 2010

Aanbieding onderzoeksrapport 'Frisse scholen in Alkmaar'

GGD Hollands Noorden heeft een onderzoek gehouden naar de luchtkwaliteit in de Alkmaarse basisscholen. Het onderzoek vond plaats in het kader van het project "Frisse scholen in Alkmaar". Nico Plug, directeur van GGD Hollands Noorden, overhandigt op


1 december het eindrapport met resultaten aan wethouder Rian van Dam van Onderwijs.

Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat de gezondheid en leerprestaties van kinderen op basisscholen eronder lijden, als de luchtkwaliteit in het stookseizoen onder de maat is. Een landelijk onderzoek van VROM in 2007 laat zien dat de luchtkwaliteit bij 85% van de basisscholen te wensen overlaat. Uit het eindrapport van GGD Hollands Noorden blijkt dat in Alkmaar 70% van de basisscholen niet op orde is. De uitkomsten in Alkmaar liggen dus in de lijn van het landelijk VROM-onderzoek. De oplossing ligt zowel in aanpassingen in ventilatiegedrag als in (bouw)kundige aanpassingen. Als deze beide maatregelen worden uitgevoerd, dan is de verwachting dat alle Alkmaarse basisscholen over een paar jaar aan de richtlijnen voldoen. De bouwkundige aanpassingen worden in overleg met de betrokken schoolbesturen gefaseerd uitgevoerd.

Verbetering luchtkwaliteit

GGD Hollands Noorden heeft per schoollocatie individuele adviezen opgesteld ter verbetering van de luchtkwaliteit in de klaslokalen. Deze adviezen komen zowel de leerprestaties als de gezondheid van de Alkmaarse basisschoolleerlingen ten goede. Verder zijn lespakketten beschikbaar gesteld over ventileren in het klaslokaal.

Bouwkundige aanpassingen

Schoolbesturen en de gemeente Alkmaar trekken samen op om de luchtkwaliteit op de Alkmaarse basisscholen te verbeteren. Als onderdeel van een rijksstimuleringsmaatregel wordt momenteel ¤ 1,5 miljoen geïnvesteerd voor bouwkundige aanpassingen om zowel het binnenklimaat te verbeteren als energiebesparende maatregelen te treffen. Hiermee wordt een belangrijke eerste stap gezet op weg naar 'frisse scholen'. Voor 2011 is ¤ 275.000 in de gemeentelijke begroting (VVHO 2011) opgenomen voor de 1e fase van het uitvoeren van kleinschalige bouwkundige aanpassingen voortvloeiend uit de GGD-rapportages.

Rian van Dam: 'Als wethouder van onderwijs hecht ik veel waarde aan goede kwaliteit van onderwijs én goede huisvesting. Verbetering van de luchtkwaliteit is hierbij van grote waarde.'