Ingezonden persbericht
Persbericht
30 november 2010
Van stage marktplaats tot fatsoenlijk huisvesten van Oost-Europese werknemers
Allianties als antwoord op maatschappelijke vragen
Vraag en aanbod als grondstoffen, een schaftpauze en niet de fabriek uit voordat je allianties hebt gesmeed. Dat hebben 40 verschillende maatschappelijke partijen in Slot Schagen ervaren. Op uitnodiging van het initiatief Kracht door Verbinding van zes Noord-Hollandse woningcorporaties, sloten ze ruim 20 allianties op het gebied van onder andere wonen, duurzaamheid, leefbaarheid en kenniseconomie.
Doel: samenwerken om te zorgen dat ontwikkelingen die belangrijk zijn voor Noord-Holland, ook echt van de grond komen.
Deelnemers
In Slot Schagen waren op maandag 29 november ruim 40 mensen hard aan het werk in een zogenoemde Alliantiefabriek. De deelnemers kwamen onder andere uit het bedrijfsleven, welzijnsinstellingen, onderwijs- en wetenschapsinstellingen, culturele organisaties, het Rijk, de provincie Noord-Holland en het MKB.
Vraag en aanbod
Alle partijen noteerden een vraag of behoefte die een relatie had met de thema's van de avond zoals: "meer woningen voor ouderen en gehandicapten", "verbeteren energieprestatie bestaande woningen", "Noord-Holland boven het IJ aantrekkelijker voor bewoners uit groot Amsterdam", "betere verbinding tussen Den Helder en Alkmaar". Na het noteren van een vraag, presenteerden alle partijen hun aanbod. Tegenover elke vraag stonden drie aanbiedingen, zodat de kans op een goede match groot werd.
De allianties
In het laatste uur van de bijeenkomst schoven partijen bij elkaar aan tafel om de meest kansrijke allianties te onderzoeken. Dit leidde tot in totaal ruim 20 allianties over uiteenlopende onderwerpen. Zo spraken Horizon, ROC Kop van Noord-Holland en Agriport samen met Talent voor Techniek af om stagevragen en -aanbod dichterbij elkaar te brengen en beter vindbaar te maken.
De zes woningcorporaties die de avond organiseerden, besloten om samen met Agriport te werken aan het fatsoenlijk huisvesten van werknemers uit Oost-Europa. Over de nut en noodzaak hiervan willen zij het gesprek met gemeente en provincie aan gaan.
ATO, NIOZ, Service Glasherstel, HVC en de woningcorporaties gaan samen kleinschalige experimenten ontwikkelen op het gebied van duurzaam energiegebruik. Zij willen innovatieve ideeën op dit gebied toetsen aan de praktijk. Uit een geslaagde praktijktoets kunnen dan grootschaliger projecten ontstaan.
Veel animo om allianties te sluiten
Op 14 december vinden nog twee Alliantiefabrieken plaats. Er zijn veel aanmeldingen. John Hendriks, directeur Wooncompagnie: "Er blijkt een enorme animo om met elkaar de handen uit de mouwen te steken, geweldig. Uniek is dat in de fabrieken regio-overstijgende afspraken worden gemaakt. Dat biedt nieuwe invalshoeken en samenwerkingsverbanden die allemaal goed zijn voor Noord-Holland."
Martin Hoiting, directeur IntermarisHoeksteen: "Ik ben blij met de bijeenkomsten die we georganiseerd hebben vanuit Kracht door Verbinding, het samenwerkingsverbond van zes corporaties. We komen zoveel opbouwende initiatieven tegen die niet altijd bij andere partijen bekend zijn. Er is een grote behoefte om die initiatieven te verbinden. Kracht door Verbinding wil daar een bijdrage aan leveren".
Voor de pers
Informatie bij Nicky Struijker Boudier, E: nicky@buroboudier.nl of T: 06-15062601.
Achtergrondinformatie Kracht door Verbinding
De corporaties van Kracht door Verbinding zijn: Woningstichting Den Helder, IntermarisHoeksteen, Parteon, Wooncompagnie, De Woonschakel en Woonwaard.
De corporaties hebben naast hun volkshuisvestelijke taak ook te maken met de ontwikkeling van de regio op het gebied van bijvoorbeeld wonen, leefbaarheid of duurzaamheid. Het is in hun belang om te investeren op een manier die het meest optimaal is voor de regio en de mensen die er wonen. Daarbij is het werken aan de woningvoorraad of het meedenken over voorzieningen niet altijd genoeg.
Met het samenwerkingsverband Kracht door verbinding hebben zij daarom een visie op de toekomst van Noord-Holland ontwikkeld. Daarbij stonden zes thema's centraal: Wonen, bereikbaarheid en duurzaamheid & energie, Leefbaarheid & voorzieningen, leisure en kenniseconomie & agri-business. De visie is een uitnodiging aan gemeenten, (belangen)organisaties en maatschappelijke groepen om regionaal samen te werken. De Alliantiefabrieken zijn een manier om op de gekozen thema's concrete uitvoeringallianties te smeden tussen de deelnemers.
---- --