Gemeente Brummen
RAADSVERGADERING
Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 25 november 2010 om 20.15 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen 1. Vaststelling agenda 2. Ingekomen en verzonden stukken Hamerstukken 3. Akkoord op Hoofdlijnen Centrumplan Eerbeek BESLUIT Geen mededelingen Agenda wordt vastgesteld. Conform voorstel vastgesteld.
Voorgesteld wordt om: 1. Garant te staan voor een bijdrage in het tekort op de totale gebiedsontwikkeling Centrumplan Eerbeek per saldo van maximaal 4.700.000,= nadat de Samenwerkingsovereenkomst voor het centrum van Eerbeek is ondertekend, en het gemeentelijk aandeel per genoemd moment ten last te laten komen van de Algemene Vrije Reserves. 2. de door het College op grond van artikel 25, lid 2 van de Gemeentewet opgelegde geheimhouding op de bijlage 3 tot en met 7, behorend bij het Akkoord op Hoofdlijnen, te bekrachtigen; 3. Geheimhouding op te leggen ten aanzien van het besprokene over de stukken bedoeld in beslispunt 2. Besluit: Zonder hoofdelijke stemming wordt het voorstel unaniem aangenomen. Ingediende moties: Motie 1: Duurzaamheid IPV en VVD: De raad, gehoord de beraadslaging, Draagt het College op om onder andere onderstaande maatregelen binnen de financiële kaders te verbinden aan de totstandkoming van het SOK CPE. 1. Hergebruik In het project worden materialen en gebouwen waar mogelijk hergebruikt of gehandhaafd (bijv. grond, bestratingsmateriaal, bestaand groen, bestaande gebouwen). 2. De ruimte Het stedenbouwkundig plan wordt op de volgende wijze geoptimaliseerd: a. Op planniveau: woningen bijvoorbeeld noord-
Blz. 1 van 5
Hamerstukken zuid oriënteren om optimaal passief én actief gebruik te maken van zonnewarmte. b. Op gebouwniveau: in de architectuur van de woningen worden, met in achtneming de maatregelen ter voorkoming van oververhitting, glasoppervlakten en leefgebieden in de woning zuidelijk georiënteerd. c. Er wordt een integrale beeldkwaliteit voor het hele Centrum Plan vastgesteld en gehanteerd die is afgestemd op de schaal van de Eerbeekse omgeving en op de schaal en wensen van de bevolking en de plaatselijke middenstand *). Wel en niet gelukte dorpsvernieuwingsprojecten uit de omgeving kunnen hiervoor als leidraad dienen. 3. Energie Minimaliseren van het energiegebruik van de gebouwen en de openbare ruimte: Volgens de Trias Energetica. eerst besparen, dan op milieuvriendelijk wijze energie opwekken en voor wat aan vraag overblijft fossiele brandstoffen zo optimaal rendabel mogelijk inzetten. a. Alle gebouwen binnen het Centrum Plan worden primair goed geïsoleerd en energetisch goed gebouwd. De isolatiewaarde (Rc) van de schil ligt minstens 2 (m² K/W) hoger dan de landelijke norm die ten tijde van de bouw geldt. Voor 2011 geldt voor dit project: Rc schil > 5,5 (m²K/W). De energieprestatiecoëfficiënt (EPC: de waarde die aangeeft hoeveel een gebouw aan energie zal gebruiken) van alle gebouwen ligt minstens 0,1 lager dan de landelijke norm die ten tijde van de bouw geldt. Voor 2011 tot 2014 geldt voor dit project een streefnormering van: EPC = 0,5. b. De gebouwen worden waar mogelijk gebouwd met bouwmaterialen uit hernieuwbare grondstoffen c. Alle gebouwen in het project en hun installaties worden dusdanig ontworpen dat, hetzij direct, hetzij in een later stadium gebruik kan worden gemaakt van restwarmte van de industrie en van energie-opwekking middels grondwater (een collectief warmtepompsysteem waarmee mogelijk tegelijk bodemverontreiniging kan worden aangepakt). Op de daken wordt afhankelijk van de haalbaarheid van bovenstaand PV- en thermische zonnecollectoren toegepast. De oprichting van of aansluiting bij een lokaal particulier energiebedrijf wordt onderwerp van onderzoek *) d. Er wordt spaarzaam en energiezuinige openbare verlichting geplaatst. e. Vooruitlopend op landelijke ontwikkeling direct glasvezelkabels t.b.v een glasvezelnetwerk aan te brengen nu de ondergrondse infrastructuur toch moet worden aangelegd.
Blz. 2 van 5
Hamerstukken 4. Kulturhus Als het Kulturhus wordt gerealiseerd dan neemt de gemeente hiervoor de zelfde duurzaamheidsmaatregelen als hierboven omschreven. 5. Openbaar groen. Het groenplan krijgt een duurzaam karakter door ondermeer ecologische verbindingen tussen de groene omgeving buiten de kern en het centrum te creëren en door het plaatsen van doorgaande, omgeving-verbindende bomen en ander openbaar groen. *) 6. Mobiliteit Mobiliteit in het centrumplan duurzaam inrichten: a. prioriteit geven aan wandelaars, gehandicapten, fietsers en openbaar vervoer. Snelle routes voor fietsers en wandelaars, gescheiden van gemotoriseerd verkeer. Ruimte voor openbaar vervoer. NB winkelgebieden waar bezoekers rustig kunnen lopen, zijn de drukste. Daar wordt boodschappen doen winkelen ! b. zichtbare aanwezigheid van auto's (rijden en -parkeren) vanuit woon- en winkelomgeving zoveel mogelijk beperken c. zoveel mogelijk overbodige verkeersbewegingen voorkomen door logische clustering en goede bereikbaarheid van functies. 7. Parkeren Realiseren van voor functies goed bereikbare en logisch gesitueerde parkeervoorzieningen voor fietsen, elektrische voertuigen en auto's en ook halte(s) voor openbaarvervoer 8. Gebruik maken van onder de bevolking aanwezige en in te brengen kennis. (Zie * hierboven) Besluit: de motie wordt met 9 stemmen voor en 8 tegen aangenomen. Motie 2: Fasering en versobering Centrumplan Eerbeek. De raad, gehoord de beraadslaging, van oordeel dat: Fasering en versobering nodig is en zal zijn om een evenwichtig financieel beleid te voeren tav het CPE door; 1. Inzetten EFRO-subsidie voor het Oranje Nassauplein en Loenenseweg. De gemeente heeft een subsidieaanvraag in voorbereiding voor de inrichting van het Oranje Nassauplein en Loenenseweg.
Blz. 3 van 5
Hamerstukken 2. Het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte versoberen om de gemeentelijke investeringen terug te dringen en daarmee de structurele lasten te verlagen. Het huidige Masterplan gaat nog uit van een middel tot hoog kwaliteitsniveau. 3. Het niet verleggen van de beek, maar een goedkoper alternatief binnen het Stuijvenburchplein uitwerken. Bij de keuze voor het wel verleggen van de beek moet externe financiering worden verworven (bijvoorbeeld Waterschap) 4. Het verwerven van extra fondsen. 5. Het inpassen van panden in plaats van deze te verwerven. Dit gaat mogelijk ten koste van de ruimtelijke kwaliteit en eenduidigheid van het centrumplan maar kan ten goede komen aan de dorpse uitstraling van Eerbeek doordat zo organische groei ontstaat waarbij het verleden zichtbaar blijft. Draagt het college op om Bovengenoemde maatregelen te verbinden aan de totstandkoming van de SOK CPE Besluit: De motie wordt met 9 voor en 8 stemmen tegen aangenomen. Motie 3: MOTIE van Treurnis: Eenheid van bestuur. De raad, gehoord de beraadslaging constaterende, Dat er een overdracht van de verantwoordelijkheid heeft plaatsgevonden voor het majeure project Centrumontwikkeling Eerbeek, van de portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening naar de portefeuillehouder Financiën. Dat deze overdracht niet het gevolg is van een capaciteitsvraagstuk, maar ingegeven is door een diepgaand verschil van inzicht over de gewenste "kwaliteit" binnen het project. Dat de voor de Ruimtelijke kwaliteit en Volkshuisvesting verantwoordelijke portefeuillehouder en de overige leden van het college afstand nemen van elkaar waar het gaat om de belangrijkste ruimtelijke ontwikkelingen en woningbouwopgave die de gemeente onder handen heeft. Dat de genoemde overdracht, alsmede het diepgaande verschil van inzicht grote consequenties hebben voor het functioneren van de portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, de overige leden van het college en de ambtelijke staf waar het gaat om eensgezindheid, slagvaardigheid, evenwichtigheid en het geven van vertrouwen.
Blz. 4 van 5
Hamerstukken Een voorst overwegende:
Dat de geconstateerde tweespalt binnen het college om meerdere redenen een uiterst negatief effect heeft op dit voor de gemeente Brummen majeure project. Dat met de opstelling van de portefeuillehouder en het college de diepe en kwalitatief hoogwaardige investering die inwoners van de gemeente hebben geleverd in burgerparticipatie en planvorming rond het centrum van Eerbeek niet serieus wordt genomen. Dat met de opstelling van de portefeuillehouder en het college het vertrouwen van inwoners, ondernemers, zakelijke partners en provincie ernstig wordt geschaad. Dat derhalve het college de belangen van de gemeente en haar inwoners en een dergelijke majeur project te grabbel gooit. Spreekt haar treurnis uit over de ontstane situatie en Roept het college op: de ontstane verdeeldheid te beëindigen en binnen veertien dagen met een eensluidende en eensgezinde opvatting over de ontwikkeling van het centrum van Eerbeek naar buiten te komen. en gaat over tot de orde van de dag. Besluit: Motie wordt met 8 stemmen voor en 9 stemmen tegen verworpen. Brummen, 25 november 2010 N.E. Joosten bc voorzitter
Blz. 5 van 5