FloraHolland


Holland Productcommissie Potorchidee

FLORAHOLLAND (1 december 2010) - Tijdens de vergadering op 24 november 2010 heeft C. Vermeulen de testen met Phalaenopsis toegelicht. De afgelopen periode zijn er regelmatig partijen uit de aanvoer gehaald. De transport- en winkelfase zijn gesimuleerd. Vervolgens zijn de planten in de consumentenfase geplaatst en regelmatig beoordeeld. De verschillen in uitbloei zijn groot. De FPC heeft aangegeven dat de sierwaarde moet blijven voldoen aan de wensen van de consument. Mogelijk kan er meer gecommuniceerd worden over het aantal bloemen i.p.v. aantal takken.
De FPC adviseert om regelmatig uitbloeiproeven te houden. De deelnemende aanvoerders uitnodigen om de proeven te komen bekijken met als doel bewustwording. A. v.d. Maarel, R. van Geest, E. ter Laak en A-J. Steenbeek zullen het onderwerp aantal bloemen verder uitwerken en voor de volgende vergadering een voorstel opstellen.

R. van Seggelen heeft een toelichting gegeven op de pilot segmentpresentatie in de monsterkas. Vanaf week 3 zullen potorchidee op basis van segmenten in de monsterkas gepresenteerd worden. De eerste week worden kwekers en kopers uitgenodigd. De pilot zal 4 maanden duren.

C. Luling heeft een toelichting gegeven op "houdbaarheid getest". Regelmatig wordt er geroepen dat de kwaliteit van potorchideeën verbeterd moet worden. Er zijn enkele mogelijkheden om dit te verwezenlijken zoals:
o Houdbaarheid getest
o Maatwerk trainingen voor medewerkers
o Deelname aan kwaliteitspanel door enkele kwekers Bij het afsluiten van een abonnement "houdbaarheid getest" worden gedurende het jaar testen gehouden. De resultaten zijn inzichtelijk voor kopers. Op het klokfront wordt "houdbaarheid getest" als positieve keuropmerking weergegeven.

In de stuurgroep Orchidee Nederland is besloten om een ketenonderzoek kwaliteit te gaan uitvoeren. Er is subsidie aangevraagd via praktijknetwerken. De FPC ondersteunt het ketenonderzoek. Tijdens de FPC-vergadering is gediscussieerd over de informatie die beschikbaar komt. Afhankelijk van de informatie wordt beoordeeld wie moet beschikken over de informatie. Het doel van het onderzoek zou moeten zijn; door aanpassingen in de keten, de consument meer tevreden stellen bij de aankoop van een orchidee en daarmee de afzet verbreden.

A-J. Steenbeek heeft kort een toelichting gegeven op de omzetontwikkeling. De aanvoer en de gemiddelde prijs 2010 is gestegen. De verwachting is dat de aanvoer komend jaar ook licht zal toenemen.

De FPC Potorchidee heeft afgesproken in 2011 meer (iedere 2 maanden) bij een te komen.