BASF

Europese Commissie keurt overname Cognis goed

Ludwigshafen, Duitsland - 30 november 2010 - BASF SE heeft vandaag goedkeuring ontvangen van de Europese Commissie voor de overname van Cognis Holding GmbH. Een voorwaarde voor de goedkeuring is de verkoop van businesses met een jaaromzet van beduidend minder dan EUR100 miljoen wat minder is dan 3% van de totaalomzet van Cognis.

Daarnaast hebben vandaag ook de Chinese autoriteiten goedkeuring verleend. Dit betekent dat inmiddels alle relevante autoriteiten goedkeuring hebben gegeven. Verwachting is dat de overname halverwege december afgerond zal worden.

BASF heeft bij de Europese Commissie aangegeven de volgende businesses op de Cognis-vestiging in Hythe, Engeland te verkopen:


- de activiteiten op het gebied van hydroxy-methacrylaten;


- de activiteiten op het gebied van multifunctionele methacrylaten (MFM) en adducten;


- de productie van polyalkylene glycolen (PAG) en PAG-gebaseerde smeermiddelen.

BASF behoudt de business inclusief het klantenportfolio en intellectuele eigendommen en zal de PAG en op PAG-gebaseerde smeermiddelen op basis van een tolling manufacturing overeenkomst betrekken uit Hythe. BASF zal een vergunning verlenen voor de productie van deze producten aan de koper van deze fabrieken.

In juni 2010 kondigde BASF aan een overeenkomst te hebben bereikt met Cognis Holding Luxembourg S.à.r.l. - eigendom van Permira Funds, GS Capital Partners en SV Life Sciences - voor de acquisitie van Cognis, een bedrijf in specialty chemicals, voor een bedrag van EUR 700 miljoen. Met netto financiërings- en pensioensverplichtingen inbegrepen heeft de onderneming een waarde van EUR 3,1 miljard.

Over BASF

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company.

Haar productportfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als betrouwbare partner ondersteunt BASF haar klanten in vrijwel alle sectoren om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt BASF een belangrijke rol in het vinden van antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. BASF heeft in 2009 een omzet van meer dan 50 miljard euro gehaald en telde aan het eind van datzelfde jaar ongeveer 105.000 medewerkers. BASF is genoteerd op de aandelenbeurzen van Frankfurt (BASF), Londen (BFA) en Zürich (AN). Meer informatie over BASF vindt u op www.basf.com.