Gemeente Sneek


raadsvergadering

Laatste 'gewone' raadsvergadering

Parkeerlasten, begroting en lokale heffingen
In de laatste echte werkvergadering van de gemeente Sneek bogen de raadsleden zich over een aantal zaken die voor een deel in het teken van de nieuwe gemeente stonden. De concept begroting 2011 en de concept meerjaren begroting 2012-2014 werden beide aangenomen. Maar niet nadat wethouder Hans van den Broek verslag had gedaan van de pittige bespreking die de vijf fusiepartners met GS hadden gehad op het provinciehuis. Van den Broek ging niet in op de suggestie van de heer M. Van Driel (VL) om ook gelijk van alle fusiepartners de zaken te noemen die toch aangehouden werden. Voor Sneek geldt dat er op dit moment geen groen licht is van de provincie voor de projecten Harinxmaland en de Râne in Ysbrechtum. Wethouder Van den Broek gaf aan dat dit voor beide projecten niet tot problemen noch claims op korte termijn zouden leiden. Het merendeel van de raad was vol lof over de begroting, het feit dat hij sluitend is en het feit dat er ook nog een miljoen op reserve staat.

Lokale heffingen
Ook voor wat betreft de harmonisatie van alle lokale heffingen was de raad tevreden over het gelopen traject en de zorgvuldigheid waarmee alles voorbereid en doorlopen was. Zorgen waren er ook omdat er voor sommige burgers duidelijk een lastenverhoging komt. S. Tolsma (PvdA) gaf aan met zijn fractie verschillende scenario's doorgerekend te hebben en steeds liepen de pogingen weer op niets uit als het ging om het toch wat minder duur te maken. "Wy binne net oer ien nacht iis gong" vulde K. Visser (FNP) aan "mar der is gjin ûntkommen oan. Ek yn gemeenten dy't net fusearje geane de lêsten omheech". Wethouder Van den Broek gaf in zijn antwoord aan dat ook hij steeds weer opnieuw aan het rekenen was geslagen om te kijken of een andere variant misschien toch niet milder voor de burger uit zou pakken. "Maar uiteindelijk bleken de eerste voorstellen toch de beste. En harmonisatie moet, je kunt niet aan de ene kant van de gemeente goedkoper wonen of minder betalen dan aan de andere kant".

Kerstbrug
Mevrouw G. Akkerman (CDA) vroeg de aandacht van het college ivm de onveilige situatie op de weg tussen de rotonde richting Hotel Van der Valk en de rotonde richting Sneek-Oost. Het opstoppende verkeer hier zorgt voor problemen op de afrit Sneek-Oost. Wethouder Tom Metz neemt de opmerkingen en zorgen mee tijdens het overleg dat hij einde van de week heeft met Rijkswaterstaat en Provinsje Fryslân. De heer S. Wijbenga (VVD) verzocht het college de mogelijkheid te onderzoeken om de nieuwe houten brug van een tijdelijke en milieuvriendelijke verlichting te voorzien, zo vlak voor Kerst. Tom Metz zegde toe ook dit met Rijkswaterstaat op te zullen nemen gezien het feit dat zij eigenaar is. Hij vroeg zich daarbij wel af of e.e.a. haalbaar was vanwege het simpele feit dat er geen stroom is.

Parkeren
Toch was er ook nog een echte Sneker aangelegenheid waar nog een beslissing over genomen moest worden. De actualisatie van het parkeerbeleid 2010. Ook reeds uitgebreid besproken in de commissievergaderingen en met de Sneker Middenstand. Uiteindelijk resulteerden alle beraadslagingen in een door de gehele raad gedragen amendement die een wijziging in het collegevoorstel voorstond. Betaald parkeren na 18.00 uur wordt geschrapt en men ziet af van betaald parkeren op het terrein aan de Kanaalstraat (nabij NS/ARRIVA). Aan het einde van de vergadering werd een door mevrouw M. de Jong (SP) geïnitieerde en door FNP, PvdA en GroenLinks gesteunde motie over krachtig protesteren tegen de voorgenomen kabinetsbezuiniging op de WSW aangenomen. Empatec had de raadsleden een brandbrief gestuurd omdat ze keihard getroffen worden door de maatregelen. CDA, VL en CU verklaarden zich ook solidair. Alleen de VVD achtte de motie 'Armoede Werkt Niet', niet nodig.