Reumafonds

Met Sinterklaas goed tandenpoetsen

30 november 2010

Er komt steeds meer bewijs dat een ernstige tandvleesontsteking in verband staat met chronische ziektes zoals reuma, diabetes en hartklachten. En omdat kinderen steeds slechter poetsen, organiseren sommige Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) een jaarlijkse tandenpoetsweek.

Suikergoed en marsepein
Pepernoten en chocoladeletters, het hoort bij Sinterklaas. Goed tandenpoetsen daarna en er is niet zo veel aan de hand. Maar aan dat laatste schort het tegenwoordig nogal eens. Met als gevolg dat de gebitten slechter worden en tandvlees op latere leeftijd vaak ontstoken raakt.

Als tandvlees ontstoken is, heb je eigenlijk een wond. Bacteriën kunnen vervolgens via de bloedbaan ook elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Het immuunsysteem gaat op alarm. Prof dr. A.J. van Winkelhoff van de Rijksuniversiteit Groningen op 10 november in het Dagblad van het Noorden: 'Oorzaak en gevolg is nog een soort kip-ei-discussie, maar we weten in ieder geval dat reuma en andere ziektes fors kunnen verbeteren als bij iemand het gebit gesaneerd is'.

Poetsen en flossen
Met een goede mondverzorging kan een tandvleesontsteking vaak worden voorkomen. Helaas neemt de kwaliteit van de gebitten, vooral bij kinderen, de laatst jaren behoorlijk af. Dat komt doordat we meer eten, meer snoepen en minder poetsen. Ouders schenken er minder aandacht aan omdat zij zelf meestal wel een goed gebit hebben, dankzij de invoering van de fluoride in de tandpasta in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Daarom organiseren de GGD Groningen en Frysland jaarlijks een tandenpoetsweek rond Sint Maarten en Sinterklaas.