Nederlander ontevreden over verdeling zorgbudget

01/12/2010 10:03

gezondNU

Als het aan de Nederlandse burger ligt, wordt in 2011 het zorgbudget heel anders verdeeld dan de Minister van Volksgezondheid van plan is. Er moet vooral meer geld naar preventie. En een op de drie Nederlanders wil niets weten van bezuinigingen of verhoging van het eigen risico. "Gezondheid kost nu eenmaal geld," zeggen zij in een onderzoek van het tijdschrift gezondNU.

Van het totale zorgbudget van 62 miljard euro gaat in 2011 slechts 0,4 procent naar preventie. De gemiddelde Nederlander hecht duidelijk meer waarde aan het voorkomen van ziekten dan minister Edith Schippers, de Nederlander wil maar liefst elf procent van het budget besteden aan preventie. Opmerkelijk is dat vooral jongeren veel geld willen steken in preventie (jonger dan 30: 14 procent, ouder dan 60: 9 procent).

Mannen bezuinigen meer

"Stel u bent Minister van Volksgezondheid en u moet bezuinigen op de zorg in 2011. Wat zou u doen," wilde gezondNU weten. Ongeveer de helft van alle Nederlanders slaat daadwerkelijk braaf aan het bezuinigen. Mannen houden duidelijk meer van bezuinigen (57 procent) dan vrouwen (46 procent). Veertien procent van alle Nederlanders zou het eigen risico verhogen. Opvallend is dat 34 procent ondanks de opdracht tot bezuinigen zegt "Ik doe niets en accepteer de gestegen kosten, gezondheid kost nu eenmaal geld."

En als er dan toch echt bezuinigd moet worden dan gaat de voorkeur achtereenvolgens uit naar beheerskosten, langdurige zorg (gehandicapten, ouderen, psychiatrie) en tweedelijnszorg (ziekenhuizen, klinieken). Minst populair zijn de eerstelijns zorg (huisarts, tandarts, fysiotherapie), preventie en geneesmiddelen.

Zestigplussers zouden in tegenstelling tot jongeren niet snel bezuinigen op langdurige zorg (19 tegen 41 procent). Mannen denken veel meer dan vrouwen dat er geld te halen is in de tweede lijn (37 tegen 25 procent) en in de langdurige zorg (39 tegen 24 procent).

Nieuwe geneesmiddelen

Mensen die chronisch medicijnen gebruiken, krijgen bij tijd en wijle ineens een ander merk of een merkloos medicijn mee in de apotheek. Veertig procent van de Nederlanders gaat er van uit dat de werking goed is en niet verschilt. Toch plaatsen ook veel mensen daar vraagtekens bij. "Ik vraag me af of de werking echt gelijk is," zegt een kwart van alle Nederlanders.

Het onderzoek van gezondNU onder een representatieve groep Nederlanders is opgezet in samenwerking met Lysiac, gespecialiseerd in onderzoek naar financiering van de zorg. Directeur Bart van der Lelie constateert dat Nederlanders hun gezondheid erg belangrijk vinden en dat ze daarbij zeker ook hun geneesmiddelen hoog waarderen. "Nu wordt slechts 9 procent van het totale zorgbudget besteed aan geneesmiddelen. Volgens dit onderzoek mag dit wel 15 procent worden". Van der Lelie ondersteunt dan ook de initiatieven om de regelgeving rond geneesmiddelen te vereenvoudigen. "Het is van groot belang dat de vergoeding van geneesmiddelen snel, eerlijk en transparant geregeld wordt."





http://www.gezondnu.nl

http://www.gezondnu.nl/pers