Trefwoorden: slokdarmkanker, risicofactoren, voeding, alcohol
Promotie mw.drs. Jessie Steevens
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Promotor: prof.dr.ir. P.A. van den Brandt. Co-promotores: dr L.J.
Schouten en dr.ir. R.A. Goldbohm.
Titel: "Barrett's esophagus and esophageal and gastric cancer subtypes:
an epidemiologic perspective"
Woensdag 1 december 2010, 12.00 uur
Slokdarmkanker komt steeds meer voor, maar wat zijn eigenlijk
risicofactoren voor deze ziekte? Resultaten op basis van de Nederlandse
Cohort Studie naar voeding en kanker, die al sinds 1986 loopt onder
ruim 120.000 mensen, laten zien dat roken het risico op slokdarm- en
maagkanker vergroot. Alcoholische dranken zijn een risico voor één
soort slokdarmkanker (adenocarcinoom), terwijl overgewicht de kans op
de andere soort slokdarmkanker (plaveiselcelcarcinoom) verhoogt. Dat
veel groente en fruit eten gezond is, werd nogmaals bevestigd: het
verlaagt de kans op slokdarm- en maagkanker. Verder beschermt het
spoorelement selenium mogelijk tegen slokdarmkanker en één soort
maagkanker (cardia kanker).
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University