Maastricht University

Trefwoorden: slokdarmkanker, risicofactoren, voeding, alcohol
Promotie mw.drs. Jessie Steevens
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: prof.dr.ir. P.A. van den Brandt. Co-promotores: dr L.J. Schouten en dr.ir. R.A. Goldbohm.
Titel: "Barrett's esophagus and esophageal and gastric cancer subtypes: an epidemiologic perspective"
Woensdag 1 december 2010, 12.00 uur

Slokdarmkanker komt steeds meer voor, maar wat zijn eigenlijk risicofactoren voor deze ziekte? Resultaten op basis van de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker, die al sinds 1986 loopt onder ruim 120.000 mensen, laten zien dat roken het risico op slokdarm- en maagkanker vergroot. Alcoholische dranken zijn een risico voor één soort slokdarmkanker (adenocarcinoom), terwijl overgewicht de kans op de andere soort slokdarmkanker (plaveiselcelcarcinoom) verhoogt. Dat veel groente en fruit eten gezond is, werd nogmaals bevestigd: het verlaagt de kans op slokdarm- en maagkanker. Verder beschermt het spoorelement selenium mogelijk tegen slokdarmkanker en één soort maagkanker (cardia kanker).

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.