Vincent Icke houdt Socrateslezing

11/11/2010 16:06

Humanistisch Verbond

'Denken te weten, de kracht van opmerkzaamheid', is de titel van de jaarlijkse Socrateslezing die op woensdagavond 1 december plaatsvindt in Den Haag. Hoogleraar astrofysica en kunstenaar Vincent Icke houdt de lezing op uitnodiging van het Humanistisch Verbond en de Humanistisch Alliantie. Hij gaat in op de relatie tussen wetenschap, levensbeschouwing en maatschappelijk debat.

Biedt wetenschap inspiratie voor een persoonlijke levensbeschouwing? En zouden mensen voor het vormen van een mening de wetenschappelijke methode moeten gebruiken? Deze vragen behandelt Vincent Icke tijdens de Socrateslezing 2010. De lezing vindt plaats op woensdagavond 1 december in de Anton Philipszaal in Den Haag.

Wetenschap vergroot onze kennis van de wereld en verdiept onze inzichten. De wetenschappelijke methode is 'het proces van de kritische spiraal': opmerken, interpreteren en modelleren, voorspellen en toetsen. Dit proces herhaalt zich voortdurend en laat een spoor van gevonden feiten achter. De bron is opmerkzaamheid, de aanpak is open en zoekend; dit maakt wetenschap zowel krachtig als kwetsbaar.

In het maatschappelijke debat zijn feiten inmiddels ondergeschikt geraakt aan meningen, die op hun beurt terrein verliezen aan overtuigingen. Feiten worden getoetst aan de praktijk, meningen aan elkaar in het maatschappelijke verkeer, maar overtuigingen worden helemaal niet getoetst. Daarmee zijn overtuigingen stellingen geworden die geen bewijs behoeven. In plaats van een gezamenlijk leerproces via experiment of kritische reflectie, staan doctrines tegenover elkaar. Ze worden zo een voedingsbodem van intolerantie. Het wordt, meent Icke, tijd om de ontstane rangorde te herstellen: feiten eerst, meningen in debat, en overtuigingen alleen in de persoonlijke sfeer. Vincent Icke geeft een beeldend inzicht in zijn vakgebied. Hij laat zien hoe opmerkzaamheid en kritiek niet alleen tot een gefundeerde mening en een persoonlijke levensbeschouwing, maar ook tot vooruitgang kunnen leiden.

De Socrateslezing is een initiatief van het Humanistisch Verbond en de Humanistische Alliantie. De lezing wordt sinds 1983 jaarlijks georganiseerd en geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Eerder werd de Socrateslezing uitgesproken door Lodewijk de Waal, Fouad Laroui & Paul Scheffer, Beate Roessler & Britta Böhler en Arnold Heertje & Rutger Claassen.

De lezing vindt plaats op 1 december in de Anton Philipszaal te Den Haag. Tijdens de lezing toont Vincent Icke eigen beeldmateriaal.

Vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur.

Aanmelden vóór 22 november via www.humanistischverbond.nl





http://www.humanistischverbond.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie