Ingezonden persbericht


Persbericht, 26 november 2010

Dubbel prijs voor wandelaars in De Hilver!

Alweer een maand geleden trokken ruim 100 natuurliefhebbers hun wandelschoenen aan voor een zogenaamde 'leerzame loop' door natuurgebied De Hilver. Onder leiding van een gids maakten zij een heerlijke wandeling en leerden zij 'en passant' van alles over de cultuurhistorie, ecologie geologie van dit bijzondere stukje Brabant. De opgedane kennis kon direct worden gebruikt voor een kennisquiz over onder andere de landbouw, natuur en waterbeheersing in het gebied. Ad van den Meijdenberg en Sjef van Gastel, beide uit Moergestel, wisten álle vragen goed te beantwoorden en zijn daarmee de verdiende winnaars van de hoofdprijs: een grote mand vol heerlijke streekproducten.

Op vrijdag 26 november kregen de gelukkige prijswinnaars hun beloning in de keet van Grontmij in het gebied. Die werd uitgereikt door de voorzitter van de landinrichtingscommissie die verantwoordelijk is voor het in ere herstellen van het natuurlijke landschap in De Hilver: Will de Laat. Lovende woorden waren er voor de twee wandelaars die tijdens de leerzame loop hun ogen en oren goed de kost hadden gegeven. "De Hilver is een natuurlandschap dat bedoeld is voor omwonenden en mensen uit de regio. Ik vind het fantastisch om te zien dat mensen inderdaad betrokken zijn bij dit prachtige stukje natuurschoon en écht interesse tonen om er meer over te weten".

Landbouw en landschap hand in hand
Met de herinrichting van De Hilver willen de Landinrichtingscommissie De Hilver en haar partners de oude structuren in het landschap beter zichtbaar maken en waar mogelijk ecologische verbindingen realiseren. De landschappelijke structuur in het gebied wordt hersteld en verbeterd. Dit jaar bestaan de werkzaamheden onder andere uit het dempen en graven van waterlopen, het laten hermeanderen van de Reusel en het afgraven van de bovengrond voor zowel waterbeheersing, natuur als landbouw. Deze werkzaamheden worden gezamenlijk aangepakt, zodat de grond die vrijkomt direct kan worden ingezet voor de landbouw en het dempen van een oude loop van de Reusel. In totaal wordt een circa een miljoen kuub grond verzet in De Hilver.

Meer mogelijkheden voor recreatie
In het voorjaar van 2011 zijn de landinrichtingswerkzaamheden afgerond. Dan is de landbouw van de natuur gescheiden. Boeren krijgen grotere en betere percelen, dichter aan huis en zijn hierdoor in staat om hun bedrijf optimaal te ontwikkelen. Ook is gestart met de aanleg van circa 80 hectare aan nieuwe landschapselementen en lopen de voorbereidingen om het gehele landinrichtingsgebied beter recreanten te ontsluiten. Het hele landinrichtingsproject zal uiterlijk in 2013 zijn afgerond.

Voor meer informatie over landinrichting De Hilver kunt u kijken op: www.dehilver.nl


Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht