Stimuleringsfonds voor de Pers

Datum besluit:
26-11-2010

Subsidies tweede ronde Persinnovatieregeling bekendgemaakt

Een overzicht van de toegewezen aanvragen is te vinden op onze pagina 'Persinnovatie' (onder Persbeleid). Zie linkermenu.

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft de subsidiebedragen vastgesteld die na de tweede aanvraagronde uitgekeerd worden in het kader van de Tijdelijke subsidieregeling persinnovatie. Zoals in bijgaande lijst wordt toegelicht, komen voor deze tweede ronde thans 21 aanvragen in aanmerking, voor een totaalbedrag van 2.944.593 euro. Tien van deze 21 hebben betrekking op landelijke activiteiten, voor een totaalbedrag van 1.376.923 euro. De resterende elf aanvragen betreffen lokale en regionale activiteiten, voor in totaal 1.567.670 euro.

De subsidieregeling werd begin dit jaar door het Stimuleringsfonds voor de Pers op verzoek van minister Plasterk ingesteld naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie Brinkman. Doel van deze regeling is om de innovatie in de pers en journalistiek te versterken. De Tijdelijke subsidieregeling Persinnovatie stond open voor innovatieve projecten die gericht zijn op journalistieke producten, diensten of werkwijzen. Hieronder valt een breed scala aan journalistieke functies, op het gebied van nieuwsgaring, nieuwsduiding en opinievorming over de maatschappelijke actualiteit, mede in het belang van politieke meningsvorming. Voor de regeling was dit jaar een bedrag gereserveerd van in totaal 8 miljoen euro, te verdelen via twee aanvraagronden waarin voor elke ronde 4 miljoen euro beschikbaar was. Voor de eerste ronde konden aanvragen voor 15 februari 2010 worden ingediend. De tweede aanvraagronde werd opengesteld op 1 juli 2010 en sloot 15 september 2010.

Er werden voor deze tweede ronde, waarin dus ruim 4 miljoen euro te verdelen viel, in totaal 92 aanvragen ingediend waarin een totaalbedrag van ruim 27 miljoen euro gevraagd werd. Vijf aanvragen werden niet in behandeling genomen omdat ze te laat waren ingediend. Na een eerste schifting van de resterende 87 aanvragen legde het bestuur 35 daarvan, die aan de criteria van de regeling leken te voldoen, voor aan een vijftal experts op het gebied van innovatie . Daarbij vroeg het Fonds met name om hun oordelen over het al dan niet innovatieve karakter van de projecten. De meningen van de experts heeft het bestuur vervolgens meegewogen in zijn besluitvorming over de aanvragen.

In die besluitvorming heeft het bestuur vooral gekeken naar de wijze waarop voldaan werd aan de twee belangrijke criteria van de regeling: te weten a) gerichtheid op journalistieke producten, diensten of werkwijzen verband houdend met nieuwsgaring, nieuwsduiding en opinievorming over de maatschappelijke actualiteit, mede in het belang van politieke meningsvorming; b) innovatief karakter, dat wil zeggen dat de te subsidiëren activiteiten vernieuwingen tot stand brengen in journalistieke functies zodat de persverscheidenheid wordt vergroot en daarmee een vernieuwende bijdrage wordt geleverd aan de journalistieke informatievoorziening. Verder is meegewogen in hoeverre het innovatieve karakter van de aanvragen tenminste betrekking had op één van de volgende gebieden:- bereiken of behouden van burgers als gebruikers van persfuncties;- betrekking hebben op nieuwe (combinaties van) journalistieke producten, diensten, markten, organisatieprocessen; - betrekking hebben op nieuwe journalistieke modellen, werkwijzen en presentaties;- betrekking hebben op nieuwe vormen van betalings-, distributie- en verdienmodellen;- betrekking hebben op lokale of regionale journalistieke activiteiten, waarvoor tenminste 50% van de middelen voor deze regeling gereserveerd moest worden.

Eerder dit jaar, op 23 april, werden de aanvragen voor de eerste ronde van deze persinnovatieregeling toegewezen. Toen werden 15 aanvragen gehonoreerd, voor een totaalbedrag van 3.241.442 euro. Negen aanvragen van deze 15 hadden betrekking op landelijke activiteiten, voor een totaalbedrag van 921.405 euro. De resterende zes betroffen aanvragen voor lokale en regionale activiteiten, voor in totaal 2.320.037 euro.

Daarmee is in 2010 een totaalbedrag van 6.156.035 euro aan innovatieve projecten toegewezen, waarvan 3.8877.707 euro voor lokale en regionale journalistieke activiteiten (63%). De norm van 50% is derhalve ruimschoots gehaald.

Het Stimuleringsfonds voor de Pers gaat minister Van Bijsterveldt voorstellen het niet bestede deel van de beschikbaar gestelde 8 miljoen euro te reserveren voor innovatieve projecten in 2011.


1. Dit zijn de volgende personen: Sven Maltha (partner en directeur van Dialogic innovatie & Interactie), dr Caroline Nevejan (mede-oprichter en voormalig directeur Waag Society, lid Raad voor Cultuur), prof. Bart Nooteboom (hoogleraar innovatiebeleid aan de Universiteit van Tilburg, voormalig voorzitter WRR projectgroep Innovatie en oud lid WRR), drs Peter Schrurs (voormalig directeur VPRO, voormalig directeur en docent School voor de Journalistiek Utrecht, lid 'commissie Brinkman'- en voorzitter Commissie Media Raad voor Cultuur) Kees Zegers (oprichter van diverse internet ondernemingen , waaronder Nu.nl).