Nieuw dieptepunt reorganisatie Kleine Meierij
In de reorganisatie van de Kleine Meierij heeft de houding van directeur-bestuurder Simon Jansen een nieuw dieptepunt bereikt: hij heeft tien boventallig verklaarde werknemers per direct op non-actief gesteld. FNV Woondiensten is verbijsterd over de gang van zaken. Niet alleen heeft FNV Woondiensten ernstige twijfels bij de noodzaak van een dergelijke reorganisatie, de handelswijze van Jansen is schandalig. Gitta Backer, regiobestuurder van FNV Woondiensten en onderhandelaar voor de Kleine Meierij, zegt in het
De tien medewerkers zijn nu in afwachting van het verloop van hun zaak, ondanks dat er officieel geen ontslagprocedure is gestart. Ontslag is ook niet aan de orde, omdat de corporatie heeft aangegeven eerst een half jaar de tijd te nemen om te bekijken of er andere oplossingen zijn. Een buitengewoon rare gang van zaken, wat Backer betreft, en bovendien in strijd met het arbeidsrecht. "Jansen realiseerde zich dat hij onwettig handelde. Daarom heeft hij deze medewerkers in tweede instantie niet verboden het kantoor te betreden. Het wordt hen wel onmogelijk gemaakt te werken; hun werk is verdeeld onder bestaand personeel en zelfs externen. Hun mail is geblokkeerd."
FNV Woondiensten is nu een paar maanden in gesprek bij de Kleine Meierij na het voornemen van Jansen om een derde van het personeel te ontslaan. Reden hiervoor zou acute financiële nood zijn, waardoor de bedrijfsvoering grondig herzien zou moeten worden. FNV Woondiensten heeft geconstateerd dat er vooral een probleem is met het financieel management van de corporatie; er moeten projecten gesaneerd worden, geen personeel. Liquiditeitsproblemen zijn ontstaan door de vele projecten. De leningenportefeuille van deze corporatie is veel groter dan het gemiddelde van corporaties van een vergelijkbare omvang. Tegenvallende inkomsten uit die projecten zorgen nu voor financiële problemen.
FNV Woondiensten maakt zich hard voor een gezonde corporatie, met behoud van werkgelegenheid.
Eerdere berichten:
FNV Bouw