Bezuinig niet op ondernemende mensen in arme landen
26/11/2010 17:59
Oxfam Novib
Den Haag, 26 november 2010. "Het kabinet is al met het scalpel in de weer, zonder bedacht te hebben hoe de operatie moet eindigen," zegt Oxfam Novib directeur Farah Karimi in reactie op de kabinetsnotitie over Ontwikkelingssamenwerking.
"Waar het regeerakkoord nog zegt dat het maatschappelijk middenveld een van de Nederlandse krachten is, wordt daar voor de tweede keer binnen een maand in gesneden. Daarmee wordt de hulp die rechtstreeks gaat naar ondernemende mensen in arme landen, dubbel gepakt, terwijl dit de mensen zijn die een zelfstandig bestaan proberen op te bouwen en het lef hebben tegen hun eigen corrupte overheid in te gaan."
In de beleidsbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer staat dat, na de korting van 75 miljoen op 1 november, nog eens 107 miljoen afgaat van hulp aan maatschappelijke organisaties in arme landen. Ook wordt er onevenredig hard gekort op hulpuitgaven voor onderwijs en zorg.
"Wij zeggen: zet in op hulp die helpt. Dat is het ondersteunen van ondernemende mensen en hun organisaties in arme landen."
"Nederland wil vooral meer geld inzetten op het bedrijfsleven. Maar die bedrijven gaan corruptie niet tegen en er is geen enkele garantie dat bedrijven een effectievere bijdrage leveren aan ontwikkeling dan via steun aan maatschappelijke organisaties."
"Het is kortzichtig van het kabinet om in keuze van toekomstige partnerlanden het Nederlands belang voorop te stellen. Voorop moet staan de effectiviteit van de hulp, het bevorderen van zelfredzaamheid en de mate waarin kan worden voortgebouwd op de resultaten uit het verleden."
Nederland is terecht kritisch op het steunen van corrupte regimes, maar dit wordt niet vertaald in harde voornemens. Zo zou Nederland zijn bijdrage van 189 miljoen aan het Europees Ontwikkelingsfonds kunnen herzien. De helft van dit geld wordt rechtstreeks gegeven aan regeringen in landen als Burundi, waar corruptie heerst en het slecht is gesteld met de mensenrechten.
Het kabinet is ook kritisch op bestedingen via het zogenaamde multilaterale kanaal. Ook hier geeft het geen concreet bezuinigingsbedrag, terwijl een organisatie als het UNDP voor elke dollar die ze aan hulp uitgeeft, 1,29 dollar uitgeeft aan administratie (bron: Easterly, 2008).
"Ik vind het ook onbegrijpelijk dat Nederland haar bijdrage aan de Wereldbank verhoogt van 50 naar bijna 300 miljoen. Het is geen geheim dat de Wereldbank een logge, bureaucratische instelling is. Een verhoging van 600% is daarom echt absurd."
Einde
http://www.oxfamnovib.nl