Technische Universiteit Delft

Akke Suiker beste docent TU Delft 2010

Dr.ir. Akke Suiker is op 25 november 2010 uitgeroepen tot beste docent van de TU Delft van 2010. Naast de titel, ontving hij een persoonlijke prijs van ¤2.000 en een bedrag vann ¤5.000 bestemd voor verbetering van het onderwijs. Maaarten Kamphuis, alumnus Industrieel Ontwerpen, werd uitgeroepen tot de beste afstudeerder van het jaar. Naast een oorkonde, ontving hij een laptop en ¤2.000.

Docent van het jaar

Akke Suiker werd al drie jaar achter elkaar door de studenten van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechnologie (LR) verkozen als beste docent. 'Akke Suiker verplaatst zich echt in de student', aldus het oordeel van de studievereniging van LR. 'In zijn colleges bouwt hij complexe problemen stap voor stap op, waardoor studenten ze beter kunnen begrijpen, en dat doet hij elke keer alsof hij het voor het eerst uitlegt. Akke Suiker geeft een aantal van de moeilijkste bachelorvakken bij de faculteit, maar hij heeft zo zijn eigen methoden om 'droge' stof begrijpelijk te maken.'

De allerbeste

De TU Delft heeft de kwaliteit van het onderwijs hoog op de agenda staan en die kwaliteit staat of valt bij goede docenten. Met de verkiezing van de 'Beste docent van de TU Delft' worden succesvolle en gewaardeerde docenten in de schijnwerpers gezet. De studieverenigingen verkiezen elk jaar de beste docent per faculteit. Een jury bepaalt, samen met het College van Bestuur, wie van hen de allerbeste is.

De beste afstudeerder

Industrieel ontwerper Maarten Kamphuis studeerde in april af op het ontwerp van een veilig maar authentiek aanvoelend middeleeuws zwaard. Anders dan andere oefenzwaarden is zijn zwaard grotendeels uit staal gemaakt, omdat dat meer een authentiek gevoel geeft. 'Je wordt bijna altijd geslagen met de buitenste veertig centimeter van het zwaard', vertelde hij. 'Een uiteinde van rubber maakt het zwaard veiliger. Ook heb ik ervoor gekozen om het blad tien centimeter in het handvat te laten schuiven bij een steek. Dat is veiliger.' Tijdens de bijeenkomst illustreerde hij zijn verhaal met behulp van enkele meegebrachte zwaarden.

Na zijn afstuderen aan de TU Delft startte hij een eigen bedrijf: M_blades en onlangs won hij de Nationale Sport Innovatie Prijs voor zijn trainingszwaard.

Kritisch ingestelde wetenschapper

De jury vond dat Maarten Kamphuis in dit eindproject voortreffelijk heeft laten zien waar Integraal Productontwerpen op neerkomt, namelijk een succesvolle integratie van vormgevende, technische, ergonomische en zakelijke aspecten tot een product waar mensen - in dit geval: de zwaardvechters - echt iets aan hebben. Zijn werkwijze is bovendien die van een kritisch ingestelde, wetenschappelijke werkende ingenieur, die alle aspecten van de opdracht en zijn eigen ontwerp degelijk heeft onderzocht en gevalideerd, met een haast ongeëvenaard breed bereik van middelen (historische analyse, veldwerk, hogesnelheidsvideo, prototypebouw, röntgenfoto's, trekproeven, slagproeven-op-varkenspoten, computerberekeningen).