Persbericht 24 november 2010
Overheid is bewust blind voor milieuproblemen; belangen energie-intensieve industrie wegen zwaarder
Oratie hoogleraar milieu-economie Reyer Gerlagh 26 november
In Nederland zijn belastingen op milieugrondslag een integraal onderdeel geworden van de economie, maar deze stap is nog onvoldoende voor duurzame groei. Hoogleraar milieu-economie Reyer Gerlagh stelt in zijn oratie op 26 november dat een streng klimaatbeleid minder kost dan vaak gedacht, maar dat de overheid geen ingrijpende milieumaatregelen wil nemen. Dat komt omdat er teveel belangen, bijvoorbeeld in de energie-intensieve sector, in het geding zijn. Wetenschappelijke inzichten worden buiten de deur gehouden.
Momenteel leveren milieubelastingen ongeveer 5 miljard euro per jaar op, goed voor ruim 1% van ons bruto inkomen. Als we 2% van het inkomen in de komende 30 jaar besteden aan de ontwikkeling van en investering in schone energie, kunnen we mogelijk binnen vijftig jaar klimaatneutraal worden. Ter vergelijking: tijdens de Koude Oorlog gaven we 3% van ons inkomen uit aan defensie (nu ongeveer 1%).
De macro-economische kosten zijn dan ook niet het grote probleem waar ze voor gehouden worden. Veel belangrijker zijn de verwachte financiële effecten voor specifieke groepen. Effectief internationaal klimaatbeleid zal de waarde van steenkolen, teerzanden en niet-conventionele olie laten afnemen. De fossiele energiesector heeft duidelijk goede redenen om klimaatbeleid tegen te houden. Canada en Australië met hun grote voorraden kolen en teerzanden, en de Verenigde Staten met hun grote oliesector, zijn vooral daarom niet enthousiast over klimaatbeleid. In Nederland zal de energie-intensieve sector last hebben van klimaatbeleid.
Het gevolg van de grote belangen is dat de politiek de status quo verdedigt. De wetenschappelijke inbreng, waarin een afgewogen totaalbeeld wordt gepresenteerd, wordt gesmoord in belangenbehartiging en populisme.
Prof. dr. Reyer Gerlagh (1969, Brokopondo, Suriname) is per 1 september 2009 benoemd tot hoogleraar Environmental Economics aan de UvT, een leerstoel die is ondergebracht bij het departement Algemene economie van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Gerlagh is ook verbonden aan het Tilburg Sustainability Center (TSC) van de UvT, dat op 23 november officieel geopend is, met een toespraak van Nobelprijswinnaar Al Gore.
Universiteit van Tilburg