Trefwoorden: gezondheid, gezonde voeding, eetpatroon veranderen
Promotie drs. Bilbo A. Schickenberg
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.dr. N.K. de Vries; prof.dr.ir. J. Brug, VUA.
Co-promotor: dr. P. van Assema.
Titel: "Towards strategies to stimulate First time trial of unfamiliar
healthful food products".
Vrijdag 25 november 2010, 14.00 uur
Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, wordt
Nederlanders aanbevolen de inname van verzadigd vet te beperken en
voldoende groente en fruit te eten. Dit kan al bereikt worden door
enkele dagelijks geconsumeerde producten te vervangen door gezondere
alternatieven, bijvoorbeeld door volle kaas te vervangen door magere
kaas. Het uitproberen van een onbekend product is een belangrijke
eerste stap naar integratie van zo'n product in het dagelijkse
eetpatroon. In het kader van dit promotietraject zijn verschillende
strategieën ontwikkeld om het voor het eerst uitproberen van gezonde
alternatieven te bevorderen. Resultaten van twee experimentele studies
tonen onder meer aan dat het aanbieden van een proefmonster en het
geven van een smaakbeschrijving waarin een gezond onbekend alternatief
product vergeleken wordt met de smaak van een bekend product simpele,
maar effectieve manieren zijn om Nederlanders een onbekend product
voor het eerst te laten uitproberen.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University